Η μάχη της ανοσίας μεγάλου τμήματος του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς σε αυτό στηρίζεται εν πολλοίς και η προσπάθεια από δεκάδες επιστημονικές ομάδες παγκοσμίως για την δημιουργία ενός αξιόπιστους εμβολίου.
Και για να συμβεί αποτελεσματικά κάτι τέτοιο πρέπει να εντοπιστούν άτομα που έχουν περάσει τη νόσο και διαθέτουν πλέον αντισώματα.
Ο εντοπισμός των ατόμων αυτών έχει διπλή αξία. Αφενός καταδεικνύει σε τι ποσοστό ο πληθυσμός δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει αφετέρου υπάρχουν ελπίδες από τα αντισώματα των ατόμων που έχουν αναρρώσει να προαχθεί θεραπεία των ασθενών.
Στο θέμα αυτό στάθηκε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ερωτώμενος σχετικά με το αν το αίμα των ασθενών που έχουν ήδη αναρρώσει, αποτελεί κλειδί – ελλείψει εμβολίων – για την επιβράδυνση εξέλιξης και θεραπείας της νόσου Covid-19. Όπως ανέφερε περιμένουμε άμεσα από ειδική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών, να δοθούν ειδικές οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μέσο.
Ειδικότερα σημείωσε ότι «ο ορός πλάσματος από άνθρωπο που έχει αναρρώσει, γίνεται με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, είναι θεραπεία, κατά κάποιο τρόπο, σωτηρίας, τελευταίας επιλογής θεραπεία αυτή τη στιγμή και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει πάρει έγκριση. Θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με τους κανόνες της επιστήμης. Φυσικά και θα έχει μεγάλη σημασία να επιλέγεις σε αυτή την προσπάθεια ένα δείγμα ασθενών, το οποίο έχει περάσει τη νόσο και έχει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων. Είναι ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούν, από ό,τι ξέρω, και οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς».
Διευκρίνισε ακόμη ότι έχουμε πολύ λίγα δεδομένα επιστημονικά αυτή τη στιγμή, καθώς έχει δοκιμαστεί σε πολύ λίγους ανθρώπους, αλλά ξέρουμε βέβαια ότι έχει δουλέψει στον MERS, στον SARS, στον Η1Ν1, έχουμε παραδείγματα επιτυχημένα στο παρελθόν.
«Εάν φαίνεται ότι δουλεύει και σε αυτό τον ιόν σίγουρα θα είναι μέσα στη στρατηγική μας. Και μέσα στην στρατηγική αυτήν θα είναι βέβαια και η χρήση αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων που θα δείχνουν ποιοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν ορό, πάντα σε εθελοντική βάση και με τους κανόνες της επιστήμης, ώστε να χρησιμοποιηθεί στους συμπολίτες μας που θα νοσούν σοβαρά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Πηγή: news247.gr