Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, μίλησε για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας νέας αναβολής και αναφέρθηκε σε όσα προηγήθηκαν της τελικής απόφασης.
«Στις 21 Μαρτίου ενημερωθήκαμε για την μαζική διάδοση του ιού στη Νότια Αμερική και την Αφρική και διοργανώσαμε την επόμενη μέρα έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Επειδή μέχρι τότε η κύρια ανησυχία μας ήταν κατά πόσον η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ασφαλής χώρα υποδοχής, αλλά το ερώτημα τότε, ήταν εάν οι αθλητές από τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς ως φιλοξενούμενοι», δήλωσε ο Μπαχ και πρόσθεσε:
«Θέλαμε να ανακοινώσουμε την αναβολή στις 22 Μαρτίου, αλλά δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ιάπωνες φίλοι μας δεν μπορούσαν να πουν αμέσως ναι ή όχι. Δεν μιλούσαμε για ποδοσφαιρικό αγώνα ή για Μαραθώνιο σε μία πόλη. Δύο ημέρες αργότερα, επετεύχθη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε και η απόφαση επισημοποιήθηκε κατά τη διαδικασία. Μας πήρε μόνο τρεις ημέρες για να συμφωνήσουμε για την αναβολή και άλλες έξι ημέρες για να ανακοινώσουμε τις νέες ημερομηνίες».
Αν και η ακύρωση της διοργάνωσης προφανώς «ζητήθηκε από μερικούς ανθρώπους, εν μέρει κάτω από συναισθηματική φόρτιση, ο Μπαχ θεωρεί ότι αυτή η επιλογή «θα είχε καταστρέψει το Ολυμπιακό όνειρο 11.000 αθλητών, καθώς και για τους προπονητές τους , τις οικογένειες, τους φίλους και τους φιλοξενούμενους της Ιαπωνίας». Ωστόσο, υπάρχει και μια συναισθηματική πλευρά στην οικονομία: Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος που θα είχε προκύψει από την υφιστάμενη συμφωνία για το 2020 και πως η ΔΟΕ θα συνεχίσει να «να είναι υπεύθυνη για το μερίδιό της στο κόστος. Για εμάς είναι ήδη σαφές ότι θα έχουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: η ασφάλεια της ΔΟΕ θα κάλυπτε την αναβολή, είπε. Δεν καλύπτει όμως την ακύρωση».
Όπως είναι γνωστό, η καναδική επιτροπή είχε εκφράσει την απειλή να μην συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες εάν διατηρηθούν στις αρχικές ημερομηνίες. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ υπενθυμίζει με ειλικρίνεια ότι «σύμφωνα με τους όρους του Ολυμπιακού Χάρτη, κάθε εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να στείλει μια ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός ο κανόνας εφαρμόστηκε μετά από τα μποϊκοτάζ του 1980 και του 1984».
Μέλος της ιαπωνικής οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, αφήνοντας να εννοηθεί, πως η διεξαγωγή των Αγώνων το καλοκαίρι του 2021 θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από το τέλος της πανδημίας.
Απαντώντας στην αβεβαιότητα που επικρατεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Μπαχ είναι σαφής: «Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τι συμβαίνει και φυσικά την ανησυχία. Μπορώ να το καταλάβω βάσει της δικής μου εμπειρίας από το μποϋκοτάζ των Αγώνων του 1980 στη Μόσχα (όπου οι δυτικές χώρες δεν πήγαν στους Αγώνες που οργανώθηκαν στο σοβιετικό μπλοκ, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου). Ξέρω πόσο επικεντρωμένοι είναι οι αθλητές ακριβώς πριν από τους Αγώνες. Η μόνη απόφαση που θα μπορούσαμε να λάβουμε νωρίτερα θα ήταν η ακύρωση και κανένας από τους εκπροσώπους αθλητών από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεν το ήθελε».
Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων επηρεάζει επίσης άμεσα τα οικονομικά πολλών μικρών ομοσπονδιών και μικρών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (NOC), οι οποίες εξαρτώνται από την οικονομική αρωγή της ΔΟΕ, με σχεδόν ζωτικό τρόπο. Οι συμφωνίες που διέπουν τη διανομή κεφαλαίων καλύπτουν κανονικά μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια θα ανανεωθούν στο τέλος του έτους.
Πηγή: ΑΠΕ