Τουλάχιστον 116 άνθρωποι που είχαν θεραπευθεί από τον νέο κορονοϊό βρέθηκαν και πάλι θετικοί στη Νότια Κορέα όπου αυξάνονται οι ανησυχίες για την αύξηση του αριθμού. Πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό από αυτό της περασμένης εβδομάδας που ανερχόταν σε 51.
Αξιωματούχοι εξακολουθούν να ερευνούν την αιτία των υποτροπών, ενώ ο Τζέονγκ Έουν-κιεόνγνκ, διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC), έχει πει πως είναι πιο πιθανό ο ιός να έχει επανεργοποιηθεί και όχι να έχει προσβάλει ξανά αυτά τα άτομα
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε προχθές ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κλινικούς εμπειρογνώμονές μας και παρακολουθεί την εξέλιξη.«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί, αφού έχουν κλινικώς αναρρώσει, αλλά χρειαζόμαστε συστηματική συλλογή δειγμάτων από ασθενείς που έχουν ανακάμψει για να καταλάβουμε καλύτερα για πόσο διάστημα απορρίπτουν ζωντανό ιό».
Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προέρχεται από λανθασμένα τεστ ή ότι υπολείμματα του ιού θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη στον οργανισμό, αλλά να μην είναι απαραίτητα επικίνδυνα για τους φορείς.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους Νοτιοκορεάτες να εξακολουθήσουν να ακολουθούν τις οδηγίες και τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις, που ισχύουν μέχρι τις 19 Απριλίου, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι αυτά τα μέτρα μπορεί σύντομα να χαλαρώσουν.
Σε μια σύσκεψη για τη διαχείριση της καταστροφής σήμερα, ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σε-γκιουν είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει σύντομα το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οδηγιών που καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις οποιουδήποτε είδους και να βγαίνουν έξω μόνο για σοβαρούς λόγους.
«Αργότερα αυτή την εβδομάδα σχεδιάζουμε να αναθεωρήσουμε την εντατική εκστρατεία μας κοινωνικής αποστασιοποίησης την οποία έχουμε διεξαγάγει μέχρι τώρα και να συζητήσουμε αν θα την αντικαταστήσουμε με μέτρα ασφαλείας ρουτίνας», επεσήμανε.
Πάντως, πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια πολύ προσεκτική προσέγγιση επειδή οποιαδήποτε πρόωρη χαλάρωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες συνέπειες, και πρέπει να συλλογιστούμε εις βάθος για το πότε και το πώς θα περάσουμε στο νέο σύστημα».