Νέο «ενορχηστρωμένο» κύμα προσφύγων από την Τουρκία προβλέπει γερμανική εφημερίδα. Ανησυχίες για δραματικές επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω μείωσης του τουρισμού.
Μετά τις συγκρούσεις στον Έβρο, η Τουρκία ξαναστέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά ένα διαφορετικό δρομολόγιο μέσω Σμύρνης, υποστηρίζει η Die Welt. Σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν στέλνει και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ» η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει το παράδειγμα της Ντούνια από τη Συρία, μητέρας πέντε παιδιών, η οποία το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε στη Σμύρνη από προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με τη Συρία. «Τα λεωφορεία ήρθαν την Παρασκευή και η διαδρομή κράτησε όλη τη νύχτα, ήταν πολύ κουραστικό, αλλά τώρα ευτυχώς είμαστε στη Σμύρνη» λέει η 30χρονη γυναίκα και συμπληρώνει ότι περιμένει να μεταβεί στην Ελλάδα, καθώς οι Τούρκοι τη διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Σύμφωνα με τη Welt «η Ντούνια είναι μία από τους περίπου 2.000 πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν οι τουρκικές αρχές το Σαββατοκύριακο από τον προσφυγικό καταυλισμό της Οσμανίγιε. Η πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είχε εξαιρεθεί από την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση της Άγκυρας. Η Οσμανίγιε απέχει από τη Σμύρνη 1.100 χιλιόμετρα και η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί τουλάχιστον 13 ώρες».
Η γερμανική εφημερίδα θυμίζει τις απειλές του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι οι πρόσφυγες θα επανέλθουν στα ελληνικά σύνορα μόλις περάσει η επιδημία του κορωνοϊού και επισημαίνει ότι «η επιδημία μπορεί να μην έχει περάσει, αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να υλοποιήσει την απειλή του. Λεωφορεία μεταφέρουν δωρεάν τους μετανάστες στη Μεσόγειο, ώστε να μπουν στις βάρκες για ένα από τα ελληνικά νησιά. Με αυτό το νέο δρομολόγιο η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Πρόκειται για μία τακτική ανεύθυνη, η οποία με την πανδημία του κορωνοϊού γίνεται και εξαιρετικά επικίνδυνη».
Έλλειψη συντονισμού για λόγους πρεστίζ…
Η Tageszeitung (TAZ) επικρίνει τους γενικότερους χειρισμούς του προέδρου Ερντογάν στην κρίση του κορωνοϊού. «Όλα τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση φαίνεται ότι έρχονται πολύ αργά και χωρίς συντονισμό» αναφέρει στο σχόλιό της η εφημερίδα του Βερολίνου. «Για μεγάλο διάστημα η κρίση είχε υποτιμηθεί. Όταν οι ταχύτατα αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων άρχισαν να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων, πολλοί Τούρκοι είχαν την αίσθηση ότι ο Ερντογάν περισσότερο προσπαθούσε να διασώσει την οικονομία, παρά να προστατεύσει τους πολίτες. Ενώ η Τουρκία, για λόγους πρεστίζ, έστελνε προστατευτικές στολές στην Ιταλία και στη Βρετανία, η ίδια δεν διέθετε προστατευτικές μάσκες…»
Ύφεση έως 15% στην Ελλάδα;
Στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης για την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις». Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011. Ωστόσο, έκανε τον λογαριασμό του χωρίς τον κορωνοϊό. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδoκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2.44 δισεκατομμυρίων. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων».
«Στην Ελλάδα δύο στα τρία ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο» αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Die Welt. Επικαλούμενη στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το δημοσίευμα αναφέρει ότι «λόγω του κορωνοϊού, ο τουρισμός, ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα, απειλείται με σημαντικές απώλειες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκτιμά τη μείωση του τζίρου στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου». Παράλληλα σημειώνει ότι «ο τουρισμός και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν συνεισφέρουν περίπου 30% στο ελληνικό ΑΕΠ. Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός είχε αποφασιστική συνεισφορά στην υπέρβαση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης».