Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής συγκεντρώνει η κυβερνητική επιλογή να αφήσει εκτός επιδόματος των 400 ευρώ τους πραγματικά μακροχρόνια άνεργους, καθώς όπως είπε στο “διάγγελμά” του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εξαγγελθέν επίδομα θα το λάβουν περίπου 155.000 δικαιούχοι. Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων υπολογίζεται όμως σε 470.000. Και αυτοί δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας, ούτε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ λόγω κοροναϊού και βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση.
Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης έριξε λάδι στη φωτιά αφού επιχειρώντας να εξηγήσει την κυβερνητική απόφαση δήλωσε ευθαρσώς ότι… οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν πρόβλημα αφού ζουν με μαύρη εργασία. Κατηγορώντας τους ουσιαστικά και για… φοροδιαφυγή.
Η δήλωση Γεωργιάδη προκάλεσε τη μήνη του ΚΙΝΑΛ το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
“Για άλλη μια φορά, ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης προκαλεί το κοινό αίσθημα και εκθέτει την κυβέρνηση. Αφού μας είπε ότι θα ήταν «περιττή» η οικονομική ενίσχυση σε μια περίοδο που μετράμε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και η εργασιακή ανασφάλεια μεγαλώνει, συνέχισε απτόητος «βαπτίζοντας» λίγο-πολύ τους μακροχρόνια άνεργους αδήλωτους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους.
Αν ο κ. υπουργός έχει στοιχεία ότι απασχολούνται κάπου παράνομα οι 300.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, που ακόμη και μετά τις εξαγγελίες δεν δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα. Γιατί αυτό σημαίνει ότι με την ανοχή του ίδιου, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και αφήνουν ανεξέλεγκτη πλήρως την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εργασιακή ζούγκλα.
Ο υπουργός Εργασίας οφείλει να απαντήσει.”
Σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση
Η πρώτη κριτική στις εξαγγελίες Μητσοτάκη ήρθε από την Έφη Αχτσιόγλου η οποία επεσήμανε ότι το πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ που εξήγγειλε σήμερα δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των μακροχρόνιων ανέργων.
Έχει εικόνα ο @PrimeministerGR πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα; Το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών. #διαγγελμα #Μητσοτάκη
— Έφη Αχτσιόγλου (@E_Achtsioglou) April 13, 2020
Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώθηκε και γενικεύτηκε σήμερα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως «ευκαιρία για να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Γιώργο Μυλωνά και εκπροσώπους εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας που πλήττεται από την κρίση του κοροναϊού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο του ότι η έλλειψη προληπτικών μέτρων στήριξης οικονομίας, εργασίας και επιχειρήσεων, που καταλογίζει στην κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε «εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα» μετά το τέλος της πανδημίας, την ώρα δηλαδή που θα επιχειρείται η επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού, όπως είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων.
Μέσω των εκπροσώπων τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την «τεράστια ευγνωμοσύνη» του στους εργαζόμενους σε κλάδους που παραμένουν εν λειτουργία, όπως σε σούπερ μάρκετ και μεταφορές και οι οποίοι «με αυταπάρνηση, απ’ το δικό τους μετερίζι, σηκώνουν στις πλάτες τους τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι». Όμως, τόνισε, αυτή ευγνωμοσύνη πρέπει να είναι έμπρακτη με διασφάλιση των όρων της υγείας τους και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη όλων μας ήταν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Όμως νομίζω ότι σιγά-σιγά πρέπει να βλέπουμε και την επόμενη μέρα, τις δυσκολίες αυτής της επόμενης μέρας καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση απ’ ό,τι φαίνεται και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη». «Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα τις απαλλάξει από το εργασιακό κόστος αν προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας», σχολίασε, για να υποστηρίξει ότι «αυτό θα οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας- τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας, αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων το 2012-1». «Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, γιατί δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά», προσέθεσε.
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε όμως ότι ταυτόχρονα «θέλουμε να γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν εν λειτουργία, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τις μεταφορές, που συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλους αυτούς μεταφέροντας μια “τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν”. Όμως τόνισε ότι η ευγνωμοσύνη και το “ευχαριστώ” πρέπει να είναι έμπρακτα, πρώτα απ’ όλα με τη διασφάλιση των όρων της υγείας αυτών των εργαζομένων και μέσα από τη διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Απαντώντας ο Στέλιος Πέτσας αναφέρει:
Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους ανέργους, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
1ον. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.
2ον. Παράλληλα, η Κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα: – Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500 άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.- Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
3ον. Στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις που καλύπτουν συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Ενώ και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει αντίστοιχα δίμηνη παράταση.Συνολικά, δηλαδή, περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση νοιάζεται. Στα δύσκολα, με έργα. Όχι στα εύκολα, στα λόγια της αντιπολίτευσης.Συνεχίζουμε ενωμένοι για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση, όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.
Τσακαλώτος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πόσοι μακροχρόνια άνεργοι υπάρχουν
«Η κυβέρνηση παλινωδεί για την οικονομία. Ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα», δηλώνει ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος (14/4/20) παραθέτοντας και σχετικό βίντεο:
Χθες, εξηγεί ο Ευ. Τσακαλώτος, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αγνοεί μέχρι και πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα. Το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών. Ζήτησε εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση τη στιγμή που χαρακτήρισε τα αιτήματα του κόσμου «αλόγιστα» και τις αναγκαίες παροχές «πρόχειρες».
«Τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι 415.000 μακροχρόνια άνεργοι “κάπου στη πραγματικότητα εργάζονται” και άρα δεν χρειάζονται ενίσχυση», σχολιάζει ο τομεράρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.