“Έχει περάσει το πρώτο κύμα, πήγαμε καλά, δεν είχαμε τις απώλειες και τα προβλήματα που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες 15 μέρες θα φανεί εάν αυτό όντως ισχύει και από εκεί και πέρα θα αρχίσει να σχεδιάζεται ο τρόπος αποκλιμάκωσης των μέτρων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε ξανά ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του ιού στην κοινωνία”, είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
“Η προσπάθεια είναι πρώτον να μην αρρωστήσουν πολλοί, να μην αρρωστήσουν βαριά και όσοι αρρωστήσουν βαριά να έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν. Η όλη προσπάθεια είναι όλη αυτή η επιδημία να είναι υπό έλεγχο. Συνεπώς ότι μέτρο είναι να ληφθεί θα πρέπει να ληφθεί έτσι ώστε τα κρούσματα να είναι λίγα και σε βάθος χρόνου. Αυτός ο ιός θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό”, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε:
“Μιλάμε για πολλά κύματα του ιού. Υπάρχουν δύο σενάρια το πρώτο είναι κάθε τρεις μήνες να μπαίνουμε σε καραντίνα και το δεύτερο σενάριο, που νομίζω είναι και το πιο λογικό, είναι αυτό που λέμε επιτήρηση και περιορισμός. Δηλαδή, με προσεκτική επιτήρηση να βρίσκουμε τα κρούσματα γρήγορα και να μπαίνουμε σε περιορισμό… Το στοίχημα για να το πετύχουμε αυτό είναι να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία δηλαδή και δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων, η εμπειρία έχει αρχίσει και κτίζεται. Συνεπώς, αυτό το δεύτερο σενάριο της στενής επιτήρησης και του περιορισμού των κρουσμάτων είναι αυτό που πρέπει να επικρατήσει. Το κακό σενάριο, που θέλουμε να αποφύγουμε, είναι η καραντίνα κάθε τρεις μήνες”.