Σχέδιο για την ίδρυση κρατικού φορέα απόκτησης των ακινήτων όσων πολιτών είναι οικονομικά ευάλωτοι και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, συζητά η κυβέρνηση με παράγοντες των τραπεζών, όπως αποκαλύφθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και δημοσιεύει σήμερα η “Καθημερινή”.
Λίγες ημέρες πριν την λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας κι ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ασκεί πιέσεις προς την Ε.Ε για την χρονική παράταση (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους) στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες λόγω της πανδημίας, το σχέδιο για “leasing η κύρια κατοικία σε δανειολήπτες” -όπως είναι ο τίτλος της εφημερίδας- δείχνει πως η διαδικασία των πλειστηριασμών θα ξεκινήσει κανονικά. Ίσως με μία κάποια σιωπηρή συμφωνία με τις τράπεζες να κυλήσει ήπια η διαδικασία για μερικούς μήνες και μόνο για ακίνητα σε ακριβές περιοχές, ή ακόμα περισσότερο “στρατηγικών κακοπληρωτών”.
Παρόλα αυτά, κι επειδή είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν αντιδράσεις για πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμα και φτωχότερων οικογενειών, η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικά σχέδια. Ένα από αυτά, που όμως φαίνεται να προκρίνεται, είναι αφού εκποιείται η περιουσία του αδύναμου δανειολήπτη για να καλυφθεί το “κόκκινο” δάνειο, να του δίνεται η δυνατότητα να παραμένει στην κατοικία του και να πληρώνει αντίτιμο/ενοίκιο για το υπόλοιπο ποσό. Μια μέθοδος τύπου leasing, δηλαδή, δια της οποίας επιδιώκεται να αποφευχθούν εξώσεις, κάτι που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
Το πρωτοσέλιδο της “Καθημερινή”:
Το θέμα των πλειστηριασμών είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει μείζονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, εγκάλεσε (συνέντευξη στο Kontra) την κυβέρνηση γιατί απέρριψε την πρότασή του για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Κυβερνητικές πηγές διακινούν πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για την λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας διότι συνδέεται -ως όρος- με την επιστροφή στην χώρα μας των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει ειπωθεί δημόσια από κανέναν είτε στην Κομισιόν, είτε στο Eurogroup, γεγονός που εγείρει πολιτικό θέμα για τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει ποιοι στις Βρυξέλλες θέτουν -εάν θέτουν- τέτοιο ζήτημα εν μέσω πανδημίας κι ενώ όλες οι χώρες λαμβάνουν μέτρα προστασίας των πολιτών τους.