Τα πτώματα πέντε ανθρώπων ανασύρθηκαν μετά από ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης πλεούμενου που προσπαθούσε να διαπλεύσει τη Μεσόγειο και να φθάσει στις ακτές κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), άλλοι επτά μετανάστες αγνοούνται. Ακόμη 51 μετανάστες, ανάμεσά τους οκτώ γυναίκες και τρία παιδιά, διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο που τους παρέδωσε στη λιβυκή ακτοφυλακή. Μετά τη μεταφορά τους στην Τρίπολη οι άνθρωποι που επέζησαν οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, κατά τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, Μάλτα και Ιταλία έκλεισαν τα λιμάνια τους στους μετανάστες, κίνηση που επικρίνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εκτοπισμένων. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ευνοεί τις αποπλεύσεις σκαφών με μετανάστες από τν Λιβύη, χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο και χρόνια αστάθεια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η Λιβύη είναι χώρα προορισμού ή διέλευσης προς την Ευρώπη για χιλιάδες μετανάστες, τα τελευταία χρόνια κυρίως από την Αφρική.
Εκατοντάδες από τους ανθρώπους πεθαίνουν κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία.
Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 280 μετανάστες παρέμειναν στη θάλασσα για ώρες καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδροί βομβαρδισμοί. Στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας ακούγονταν και χθες Τετάρτη βομβαρδισμοί βαρέος πυροβολικού για πολλές ώρες.
Ο ΔΟΜ τόνισε πως οι άνθρωποι που διασώθηκαν χθες πιστεύεται πως επέβαιναν «στο σκάφος που είχε αναφερθεί ότι αγνοείτο προ ημερών στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας». «Επαναλαμβάνουμε ότι οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ανασφαλή λιμάνια. Πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση στη μεταφορά τους στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Οργανισμός.