Χωρίς την παρουσία πιστών λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Ανάσταση στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πασχαλινό μήνυμά του, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κόσμος: «Γιορτάζουμε το Πάσχα, ζώντας σε ένα κόσμο που συνεχίζει να αναμετράται με την φτώχεια και την αδικία, με την βία και τις αντιπαραθέσεις και, πού εφέτος, επί πλέον, δοκιμάζεται, πολύ σκληρά, από την πανδημία τού κοροναϊού. Και ο άνθρωπος στέκεται αιφνιδιασμένος και φοβισμένος μπροστά σε αυτό το γεγονός, το οποίον ανέτρεψε όλα όσα θεωρούσαμε βέβαια, αυτονόητα και σταθερά», είπε.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον άνθρωπο «που σήμερα πάσχει, πονά και αγωνιά» ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε χαρακτηριστικά ότι «από αυτή την γωνιά της γης, από το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου επί αιώνες συνεχίζουμε να ζούμε σταυροαναστάσιμα, να μεταδίδουμε φως Χριστού και να κηρύττουμε αγάπη και αδελφοσύνη» ο θριαμβευτικός παιάνας της ελπίδας “Χριστός Ανέστη “μας θυμίζει πως πάντοτε την οδύνη του πάθους διαδέχεται η χαρά της Αναστάσεως».
Αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία και στο πώς εκείνη μπορεί να συμβάλει στο να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τον φόβο της πανδημίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση στους νέους: «Μη φοβηθείτε καμιά πανδημία, ούτε και τις οικονομικές δυσκολίες που ακούμε ότι θα έρθουν. Μπορείτε να μετατρέψετε την πανδημία τού φόβου και της ασθένειας σε ευκαιρία συμπαράστασης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, προς τον κάθε άνθρωπο. Όλοι είμαστε αδέλφια επάνω σε αυτή την γη πού σήμερα στενάζει και αγωνιά» τόνισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους «Ορθοδόξους νέους και νέες πού ζουν εδώ, πιο κοντά στο Πατριαρχείο μας: Ρωμιούς, Τούρκους, Ρώσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Γεωργιανούς, Βουλγάρους, Γκαγκαούζους, και κάθε εθνικότητας – πού μπορεί να ομιλείτε, παιδιά μου, διαφορετική γλώσσα και να έχετε διαφορετική κουλτούρα ὁ καθένας, αλλά σάς ενώνει ‒μας ενώνει‒ η κοινή Ορθόδοξη πίστη, η πίστη στον Αναστάντα Χριστό, τον Λυτρωτή, του οποίου είσαστε αγαπημένα παιδιά. Και ακόμη, σας ενώνει το ότι όλοι ανήκετε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εφ᾽ όσον ζείτε, μόνιμα ή προσωρινά, σε αυτή την ιστορική Πόλη, αλλά και στα όρια της δικαιοδοσίας του σε αυτή τη χώρα» όπως τόνισε.