Νέες σκηνές πανικού επικρατούν αυτές τις ώρες στην αγορά πετρελαίου, μετά την πρωινή σχετική ηρεμία. Οι επενδυτές βάζουν τώρα στο στόχαστρό τους το μπρεντ, το δημοφιλέστερο πετρελαϊκό συμβόλαιο στον πλανήτη «καίγοντας» σχεδόν το 1/3 της αξίας του.
Η τιμή του έκανε βουτιά 28% στα 18,31 δολάρια το βαρέλι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002. Οι απώλειες έχουν περιοριστεί ελαφρώς, στο 20%, με την τιμή να υπερβαίνει οριακά και πάλι το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 20 δολαρίων. Ωστόσο τα μηνύματα για την αγορά πετρελαίου είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.
Η χθεσινή πρωτοφανής βουτιά του αμερικανικού αργού (παράδοσης Μαΐου) όχι απλά υπό το μηδέν, αλλά έως και τα -40 δολάρια το βαρέλι, που έδειξε ότι οι παραγωγοί και traders είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά τους πελάτες τους για να τους απαλλάξουν από το αργό, που έχουν στα χέρια τους έδειξε ότι έχουμε να κάνουμε με μία βίαιη ανατροπή του τοπίου. Το μεγάλο αγκάθι είναι βεβαίως η αποθήκευση. Με την ζήτηση να έχει βυθιστεί, τα αποθέματα φουσκώνουν επικίνδυνα και η αποθήκευσή του γίνεται δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού, λίγο πριν την λήξη του, κινείται και πάλι σε αρνητικό έδαφος, στα -8 δολάρια. Το συμβόλαιο Ιουνίου με βουτιά 41% διαμορφώνεται στα 11,95 δολάρια το βαρέλι.
Τα όσα δραματικά και χωρίς προηγούμενο βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά πετρελαίου έχουν προκαλέσει σοκ σε αγορές μετοχών και συναλλάγματος. Ρευστοποιήσεις επικρατούν στα χρηματιστήρια ανά την Ευρώπη, ενώ με πτώση αναμένεται να ανοίξει σε λίγες ώρες η συνεδρίαση και στη Wall Street, όπως αποκαλύπτουν τα futures των αμερικανικών μετοχών. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα νομίσματα χωρών με μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο, όπως το ρούβλι της Ρωσίας.
Αναλυτικότερα στις 13:45 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 2,25% με τον κλάδο πετρελαίου να αιμορραγεί. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 2,8% και στη Φραγκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2,6%. Απώλειες σχεδόν 2% στο Λονδίνο και πτώση 1,9% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.
Το κλίμα είναι βαρύ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2% στις 594,47 μονάδες. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για την ελληνική αγορά, η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 31 εκατ. ευρώ. Βουτιά 7,35% κάνουν οι τράπεζες εν μέσω φόβων για αύξηση των κόκκινων δανείων. Απώλειες άνω του 5% για τον κλάδο του πετρελαίου.
Στην αγορά συναλλάγματος το ρούβλι υποτιμάται περίπου 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η βρετανική στερλίνα υποχωρεί 0,7%. Πτώση 0,2% για το ευρώ και το ιαπωνικό γεν.