«Την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες χτίζουν τείχη προστασίας από τον φονικό κοροναϊό, αρχίζουν και σκέφτονται ένα σχέδιο εξόδου. Μια προοπτική ανοίγματος που θα συνδυάζει τη στήριξη της δημόσιας υγείας με την τόνωση της οικονομίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».
Μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να θέσει τα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής και να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στις πρωτοφανείς προκλήσεις που θέτει ο κοροναϊός στην κοινωνία και τη δημοκρατία.
«Με το βλέμμα στην Επόμενη Μέρα συγκροτήσαμε μια πρωτοβουλία για να θέσουμε κρίσιμα ερωτήματα και να επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στις πρωτοφανείς προκλήσεις που θέτει ο κοροναϊός στην κοινωνία και τη δημοκρατία. Η υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και των δημοκρατικών θεσμών είναι μια διαρκής μάχη, πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή. Μπροστά στην αβεβαιότητα της επόμενης μέρας προτάσσουμε τη συλλογικότητα και καλούμε όσους/ες επιθυμούν να συμβάλλουν σε ένα δημιουργικό διάλογο». Με αυτήν τη διακήρυκτική δήλωση ξεκινάει η πρωτοβουλία η οποια θα διοργανώσει – σε πρώτη φάση – διαδικτυακά σεμινάρια που θέτουν από διαφορετικές αφετηρίες τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης μέρας.
Το κείμενο της πρωτοβουλίας έχει ως εξής:
Η επόμενη μέρα είναι εδώ
Την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες χτίζουν τείχη προστασίας από τον φονικό κορονοϊό, αρχίζουν και σκέφτονται ένα σχέδιο εξόδου. Μια προοπτική ανοίγματος που θα συνδυάζει τη στήριξη της δημόσιας υγείας με την τόνωση της οικονομίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.
Η εργασία και η δημοκρατία δεν θα θωρακιστούν αυτόματα αλλά μόνο με θαραλέες δημόσιες πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ανάταξη και θα καταπολεμήσουν την ύφεση που μας απειλεί. Αν η ανθεκτικότητα της κοινότητας απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους είναι το μείζον ζητούμενο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και των δημοκρατικών θεσμών είναι η διαρκής πρόκληση για την επόμενη μέρα. Μια «μέρα» ακαθόριστης διάρκειας που θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις στα κρίσιμα ηθικά διλήμματα που ήδη τίθενται ενώπιον της προοπτικής και των προϋποθέσεων ανοίγματος, αλλά και συνολικό ανασχεδιασμό των δημοσίων πολιτικών.
Η επόμενη μέρα είναι τώρα
Η κρίση είναι η στιγμή παρόξυνσης της πολιτικής. Η κατεξοχήν στιγμή της πολιτικής με την πιο ουσιώδη έννοια. Η στιγμή της αντιπαράθεσης, του στοχασμού, των διεκδικήσεων. Η στιγμή του σχεδίου για τη δημιουργική υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Αυτό το σχέδιο είναι υπόθεση όλων μας: των πολιτών, των εργαζομένων, των διανοούμενων, των κινημάτων.
Η κρίση είναι η στιγμή της συλλογικότητας. Της συλλογικότητας που αμύνεται αλλά και συνάμα σχεδιάζει: παλεύει με τη δική της δημιουργία, τη φαντασία της να συγκροτήσει τους όρους ενός καλύτερου μέλλοντος. Η πολιτική συνδιαλέγεται με την επιστήμη, αλλά άλλο πολιτική και άλλο επιστήμη. Οι κατευθύνσεις που λαμβάνει η εκάστοτε επιστήμη σε συνδυασμό με τις μέσο- και κυρίως τις μακροπρόθεσμες επιλογές της δεν είναι μόνο προϊόν τεχνικών αποφάσεων αλλά κατεξοχήν πολιτικών διλημμάτων. Τα διλήμματα αυτά είναι τα δικά μας διλήμματα: το να μιλήσουμε γι’αυτά στην υγειονομική, ιστορική και πολιτική τους διάσταση είναι η πρόκληση στην οποία επιχειρούμε να ανταποκριθούμε.
Με αυτές τις σκέψεις στο νου αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την πρωτοβουλία Επόμενη Μέρα και να οργανώσουμε διαδικτυακά -σε πρώτη φάση- σεμινάρια που θα θέτουν από διαφορετικές αφετηρίες το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.
Προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι η (άνευ κόστους) εγκατάσταση της πλατφόρμας zoom.
Εξαιτίας των περιορισμών της πλατφόρμας κάθε παρουσίαση μπορούν να την παρακολουθήσουν έως 500 άτομα.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των τριών πρώτων σεμιναρίων με τα σχετικά link
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α΄ σεμινάριο: 24 Απριλίου, 18:30
Διλήμματα της επόμενης μέρας:
Κρίση(εις), επιστήμη, πολιτική
για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση:
https://us02web.zoom.us/j/86171782025
Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού & πρόεδρος στην Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης
Γιάννης Σταυρακάκης, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής ΑΠΘ
Συντονισμός, εισαγωγή & συμπεράσματα:
Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Β΄ σεμινάριο: 1 Μαΐου, 18:30
Υγειονομική κρίση:
θωρακίζοντας την κοινωνία και τη δημοκρατία
για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση:
https://us02web.zoom.us/j/3080053366
Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος, αν. καθηγητής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος μονάδας COVID 19 Ευαγγελισμού
Ιωάννα Λαλιώτου, ιστορικός – αν. καθηγήτρια και αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ανδρέας Τάκης, νομικός, επικ. καθηγητής ΑΠΘ
Συντονισμός, εισαγωγή & συμπεράσματα:
Αγγελική Σπανού, δημοσιογράφος
Γ΄ σεμινάριο: 8 Μαΐου, 18:30
Κορονοϊός, ο απρόβλεπτος (μεταρ)ρυθμιστής:
προς τα πού όμως;
για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση:
https://us02web.zoom.us/j/88448593914
Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός-διευθυντής Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Φραγκίσκος Κουτεντάκης, λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης
Πουλίκος Πουλικάκος, βιολόγος, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Νέας Υόρκης
Δημήτρης Χριστόπουλος, πολιτειολόγος, καθηγητής Παντείου
Συντονισμός, εισαγωγή & συμπεράσματα:
Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος, Καθημερινή
Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε όσους συμμερίζονται τους προβληματισμούς μας και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν με όποιον τρόπο.
Mail επικοινωνίας:
[email protected]
FB page
https://www.facebook.com/Επόμενη-Μέρα-100875184938358/
Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος, διδάσκων στο ULB, Κωνσταντίνα Ζάνου, επίκ. καθηγήτρια μεσογειακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθηναίων, Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής ιατρικής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Ευαγγελισμού για τη μονάδα COVID19, Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός – δ/ντης ΑΣΚΙ, Ιωάννα Λαλιώτου, ιστορικός, αν. καθηγήτρια και αντιπρύτανης Παν. Θεσσαλίας, Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Ίρις Λυκουριώτη, αρχιτέκτων, επικ. καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π. Θεσσαλίας, Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού & πρόεδρος στην Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πουλίκος Πουλικάκος, βιολόγος, αν. καθηγητής, νοσοκομείο Mount Sinai Νέας Υόρκης, Γιάννης Σταυρακάκης, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής ΑΠΘ, Ανδρέας Τάκης, επικ. καθηγητής Νομικής, ΑΠΘ, Δημήτρης Χριστόπουλος, πολιτειολόγος, καθηγητής Παντείου