Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως η μέχρι τώρα τακτική τής εκ των υστέρων παρέμβασης μόλις εκδηλωθεί κρούσμα, αφενός «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους» για την υγεία, αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού
Βολές κατά τις κυβέρνησης έριξε σήμερα (Τρίτη) ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε δομή προσφύγων και μεταναστών, στο Κρανίδι.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα» για τους ευάλωτους πληθυσμούς που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής, όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κλπ.
Στο ίδιο ύφος τόνισε πως «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους» για την υγεία, η μέχρι τώρα τακτική τής εκ των υστέρων παρέμβασης μόλις εκδηλωθεί κρούσμα. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτή τη τακτική δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.
Η δήλωση Ξανθού
«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι αναφορές του Παρατηρητηρίου Υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς»
Οι συνεχείς αναφορές του «Παρατηρητηρίου Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται ειδική μέριμνα αυτή την περίοδο, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Η πρόσφατη εξέλιξη με το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Covid 19 στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κρανίδι, μεγαλώνει την ανησυχία για ανεξέλεγκτη διασπορά του SARS-CoV-2 στις πολύ προβληματικές, από άποψη Δημόσιας Υγείας, συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων .
Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής , όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες , οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κλπ. Η μέχρι τώρα τακτική της εκ των υστέρων παρέμβασης μόλις εκδηλωθεί κρούσμα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρωτίστως για την υγεία αυτών των πληθυσμών, για τη Δημόσια Υγεία αλλά και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Δημιουργεί όμως και τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που μπορούν να δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή και το κλίμα αλληλεγγύης που απαιτεί η αξιοπρεπής και αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κρίσης .
Η περίπτωση του Κρανιδίου αναδεικνύει την τεράστια σημασία των μέτρων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης , καθώς και ενισχυμένης υγειονομικής φροντίδας σ’ αυτές τις δομές. Για να ενισχυθεί το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, απαιτείται συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των εκπροσώπων τους για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού στην περιοχή, για την ιχνηλάτηση των κοινωνικών επαφών όσων έχουν προσβληθεί και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας της Αργολίδας.