«Η κυβέρνηση επέλεξε να “γυρίσει την πλάτη” στη μεσαία τάξη και τους επιστήμονες, αφού τους εξαίρεσε από το επίδομα των 800 ευρώ και τους υποχρέωσε να υποστούν το υποτιμητικό και απαξιωτικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για να λάβουν 600 ευρώ»
«Με την κατάργηση της τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι πρόκειται τελικά για ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις. Πολιτικό σκάνδαλο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να «γυρίσει την πλάτη» στη μεσαία τάξη και τους επιστήμονες, αφού τους εξαίρεσε από το επίδομα των 800 ευρώ και τους υποχρέωσε να υποστούν το υποτιμητικό και απαξιωτικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για να λάβουν 600 ευρώ. Οικονομικό σκάνδαλο για την προνομιακή ανάθεση στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που ανέβασαν ένα απαράδεκτο υλικό με κόστος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση υποτιμά παράλληλα και τους επαγγελματίες συνολικά, εφόσον όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πολλοί επαγγελματίες και βιοτέχνες έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης. Και ενώ έχουμε επιπλέον πολλές καταγγελίες ότι κόβεται το ρεύμα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης. Μια συνολική επίθεση και απαξίωση των επιστημόνων, της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Kontra Channel” και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.
Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα παραμένει. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε, αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους μας, ενώ κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, να στηθεί ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με ολιγοπώλιο εταιρειών, με αποτέλεσμα 2-3 επιχειρηματίες να διαχειρίζονται ένα ποσό 25, 30 εκατ. ευρώ για να μεταφράσουν μέσω google ένα απαρχαιωμένο και άχρηστο εκπαιδευτικό υλικό; Υπάρχει όμως και οικονομικό σκάνδαλο, αφού τίθενται ερωτήματα και από δημοσιεύματα για το πώς έγιναν οι συμβάσεις σε δύο-τρεις μέρες, ποιος παρέλαβε και αξιολόγησε το υλικό, αν πληρώθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, ποιος τις αδειοδότησε κτλ.. Έπρεπε να ξεσηκωθούν οι επιστήμονες, να μαζευτούν χιλιάδες υπογραφές για να αντιδράσει η κυβέρνηση; Είναι πολύ σοβαρή η ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και του ίδιου του κυρίου Βρούτση που οφείλει να παραιτηθεί. Δεν μπορεί να αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους και να μην επιφέρει καμία επίπτωση στον ίδιο. Ενώ μάλιστα, μέχρι εχθές το μεσημέρι, παρακολουθούσαμε στελέχη της κυβέρνησης να υπερασπίζονται το πρόγραμμα, κεντρικοί Υπουργοί, ο κ.Βρούτσης και ο κ.Γεωργιάδης στα κανάλια, σε πολλαπλές παρουσίες τους, να ρίχνουν ευθύνες στους επιστήμονες, στα Μέσα Ενημέρωσης, στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, την οποία και δεν απάντησε ο κύριος Μητσοτάκης, καθότι δεν προσήλθε στη Βουλή. Η κοινωνική κατακραυγή, η πολιτική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης και το πολιτικό κόστος ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση».
Ο Σ.Φάμελλος ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της πανδημίας ξεκαθάρισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση «έβαλε πλάτη» σε όσα πρόταξε η επιστημονική κοινότητα, η λογική και η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και ότι η «αντιπολιτευτική τακτική» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάντα ως σκοπό τη διασφάλιση του συμφέροντος των Ελληνίδων και των Ελλήνων και της χώρας. Καλωσόρισε ακόμη, την μεταστροφή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη υπέρ της δημόσιας υγείας, υπενθυμίζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις για Συμπράξεις μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα μάς έκαναν να ανατριχιάσουμε, αλλά σημείωσε ότι αυτά που λέει ο κ.Μητσοτάκης για ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεν έχουν γίνει πράξη. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ενισχυθεί και τα περιφερειακά ιατρεία παραμένουν κλειστά».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, επισήμανε ότι, δυστυχώς, ο κίνδυνος για πολλά λουκέτα την επόμενη μέρα είναι μεγάλος και πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. «Η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική «χανζαπλάστ», βλέποντας και κάνοντας στην οικονομία, ενώ αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η πολιτεία να στηρίξει την εργασία, τη ζήτηση και τη ρευστότητα στην αγορά. Δεν έχει καταθέσει σχέδιο για την οικονομία και την επανεκκίνησή της. Αντίθετα, παρατηρούμε η κυβέρνηση να αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για προνομιακές εξυπηρετήσεις των συμφερόντων των καναλαρχών, των κλικιναρχών, των εταιρειών διοδίων, του λόμπυ της τηλεκατάρτισης, κλπ.».