Ο κ. Σταϊκούρας προσήλθε στη Βουλή για αλλάξει την ατζέντα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος διαδεχόμενος στο βήμα τον υπουργό Οικονομικών.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε στην κατάρτιση των επιστημόνων και τη χθεσινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα για τα οποία “δεν είπατε κουβέντα”. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ. “Υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης ένα γράμμα υπέρ του ευρωομολόγου και τελείωσε; Πού είναι η ηγετική παρουσία για να πει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ισπανία και την Ιταλία”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος. ‘Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπαίνει στη συζήτηση για τη λήψη “εμπροσθοβαρών” μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Αναλυτικά ο Ε. Τσακαλώτος δηλώνει:
Περί ταμειακών διαθεσίμων:
Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε στην βουλή και κατέθεσε μερικά από τα στοιχεία που του είχαμε ζητήσει για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μελετώντας όμως προσεκτικά τα στοιχεία που κατέθεσε, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί να εμπαίζει το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Και αν δεν γνωρίζει την διαφορά υπάρχουν άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο του, που μπορούν να του την εξηγήσουν.
Είπε ότι :
«Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό»
Η αλήθεια είναι η εξής: Το 2014 δεν υπήρχε Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ). Τα μόνα χρήματα που μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει ήταν όσα υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Σταικούρας σήμερα κατέθεσε έγγραφα στην βουλή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα ποσά ήταν τρία (3) δις.
Τα υπόλοιπα ήταν τα χρήματα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτός ΤτΕ τα οποία όχι μόνο δεν ήταν συγκεντρωμένα, δεν ήταν καν δυνατόν στην κυβέρνηση να γνωρίζει το πόσα ήταν. Και ακόμα και για αυτά που γνώριζε, πολλοί φορείς αρνούντο την κρίσιμη στιγμή να συναινέσουν στην αξιοποίηση τους.
Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί το κράτος που έφταιξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχε ως στόχο να είναι λειτουργικό. Είχε ως στόχο να εξυπηρετεί πελατειακές λογικές, να έχει κρυφά ταμεία, να λειτουργεί με αδιαφάνεια στους πολλούς και με χάρες στους λίγους. Για αυτό, αυτό το κράτος χρεοκόπησε.
Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το οργανώσει, να του βάλει μια τάξη, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα οικονομικά του η ΝΔ αντιδρούσε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας, να βάλει κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας μας κατηγορούσε ότι στραγγαλίζουμε και κλέβουμε τους δήμους και τους οργανισμούς.
Τον Ιούλιο του 2019 τα χρήματα κράτους και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 31 δις. Όμως ακριβώς λόγω της οργάνωσης και του ΕΛΘ η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της χώρας, δανειακές ή μη, και τα χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Άρα και τα 43 δις που παραδέχεται ότι παρέλαβε ο κ. Σταικούρας.
Με πολύ απλά λόγια:
Η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα το 2015 που δεν είχε πάρει χρήματα από το Αύγουστο του 2014, είχε σχεδόν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, και δεν είχε υπολογίσιμα αξιοποιήσιμα ταμειακά διαθέσιμα.
Μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος, τεράστιες ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της το επόμενο 6μηνο, ανάγκες που για το σύνολο του 2015 έφταναν τα 21.9 δις. Μια χώρα δηλαδή έτοιμη να χρεοκοπήσει. Και ο κ. Σταικούρας το γνωρίζει αυτό γιατί αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ.
Αντίθετα εμείς αφήσαμε στα ταμεία του κράτους 31 δις (43 με τον ευρύ ορισμό), ρυθμισμένο χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσβαση στις αγορές, καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα.
Η διαφορά είναι κολοσσιαία. Καλό είναι όταν μιλάμε για τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στις θυσίες τους. Ειδικά όσοι πήγανε να στήσουν παγίδες ονειρεμένοι αριστερές παρενθέσεις.
Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί σωστά η παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Σταικούρας να το αγνοεί αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν μια δύσκολη δουλειά. Ας μην χρειαστεί να την επαναλάβουμε.
Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σραϊκούρας είπε ότι η ατζέντα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή είναι ο νόμος που συζητάμε κάθε φορά. Δεν είναι ό,τι θέλει ο καθένας να λέει. “Εγώ μίλησα επί της ατζέντας, διότι σας θυμίζω ότι εδώ μέσα είναι πόροι που δίνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα. Επί μέρες, εκτός αιθούσης, σε Facebook ή σε άλλα μέσα, μιλάτε για ταμειακά διαθέσιμα. Ήρθα εδώ και σας απάντησα” είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Σχετικά με την αναφορά του προκατόχου του για εμπροσθοβαρή μέτρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “τα μέτρα είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού και ταμειακού χώρου που έχει η εκάστοτε χώρα” όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, αξιοποιεί τους πόρους της με υπευθυνότητα, “ώστε να μην οδηγήσει την χώρα εκεί που θέλετε να την οδηγήσετε εσείς, σε νέο μνημόνιο”.
Για τους εργαζόμενους είπε ότι εκτός από τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, έχουμε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, φορολογικές αναστολές των εργαζομένων, μείωση του ενοικίου κατά 40%, αναστολές των υποχρεώσεων στις τράπεζες “για να στηρίξουμε την απασχόληση” και τις επιχειρήσεις.
Όσο για το τι κάνει η Ευρώπη για την επόμενη μέρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Αντέκρουσε μάλιστα την αιτίαση ότι η κυβέρνηση “δεν μιλά” στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας αναφέροντας ως παράδειγμα το εξής: “Στο Eurogroup που αποφασιζόταν η μη υλοποίηση, μη υιοθέτηση δημοσιονομικών στόχων, το αρχικό κείμενο είχε αναφορά σε fiscal rules μόνο. Επιμείναμε τότε να υπάρχει κόμμα (,) και να έχει και τις λέξεις «targets» και «requirements». Γιατί; Διότι, δεν θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμό στο μέλλον να πει ότι «η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, άρα δεν έχει rules, έχει targets, οπότε μείνε στο 3,5%». Το πετύχαμε, είναι μέσα στο κείμενο” είπε ο κ. Σταϊκούρας.