Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί το ύψος των νεόδμητων κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό “ Σκάι”.
«Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός.
Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2019, σημείωσε πως από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πέρυσι το καλοκαίρι. «Η ΔΕΗ που …δεν είχε πρόβλημα -και ήταν αποκύημα της φαντασίας μου ότι είχε πρόβλημα!- “ μπήκε μέσα” πέρυσι 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε κάνει όλα τέλεια!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε: «Από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. Μπήκε η ΔΕΗ σε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι “ πετάει” και γι’ αυτό το λόγο είμαστε προσεκτικοί, αλλά πάντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση».
Για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, από 6-8 χρόνια, σε 100-150 μέρες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό του περιβάλλοντος. «Ακολουθούμε το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που τα καταφέρνουν μια χαρά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.
Για τις περιοχές Natura σημείωσε ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θα υπάρχουν 24 διαχειριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα και για κάθε διαχειριστικό σχέδιο θα υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έχει την σφραγίδα, την έγκριση, την αποδοχή του ΣτΕ».
Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στους δασικούς χάρτες «για να τελειώσει η ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών, γιατί το Δημόσιο ενώ έχει δώσει στο παρελθόν π.χ. χωράφια σε πρόσφυγες με αναδασμούς, έρχεται σήμερα, μετά από 50-100 χρόνια και λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στην κοινή λογική».
Τέλος, προβλέπεται ότι δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες αν δεν έχει ληφθεί μέριμνα προηγουμένως για τη διαχείριση των μπάζων ενώ επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους.