Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η προστασία της απασχόλησης, των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων ενόψει της παγκόσμιας ύφεσης είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Βουλή που ξεκινά θα παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε να είναι η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συνολική επιτυχία εφαρμογής του σχεδίου για τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη φάση, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από εμένα και στη συνέχεια αναλύθηκε από τους υφυπουργούς».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρονική περίοδος μέχρι την 31 Ιουλίου θα είναι περίοδος πυκνού νομοθετικού έργου, και η Βουλή που επανέρχεται στο κανονικό νομοθετικό της έργο, δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα, προσθέτοντας ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η ψήφιση 26 νομοσχεδίων μέχρι την 31 Ιουλίου.
«Ένα είναι, ήδη, σε συζήτηση στη Βουλή, για επτά νομοσχέδια έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση κι έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ένας σημαντικός αριθμός θα συζητηθεί σήμερα και θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου η οποία οδήγησε στην επιτυχή “αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά σύνθετης κρίσης, η οποία είχε χαρακτηριστικά όχι μόνο ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά” και όπως είπε “απαιτήθηκε πολύ μεγάλη συνεργασία και συστράτευση δυνάμεων για να μπορούμε πια τώρα να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, από τη στιγμή που πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, που είναι ο δραστικός περιορισμός της επιδημίας και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.
Σημείωσε ότι η περίοδος νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου φτάνει στο τέλος της, κάτι που χαρακτήρισε αυτονόητο, προσθέτοντας ότι “οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. Η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να γίνουν τώρα οι αναγκαίες εκείνες αλλαγές “για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη -οπότε αυτή έρθει- να είναι μία ανάκαμψη δυναμική. Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση”.
Τέλος ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ταχύτητα με την οποία αντεπεξήλθε το Δημόσιο στις ανάγκες που δημιούργησε και προειδοποίησε ότι “αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα”.
Πηγή: ΑΠΕ