Ολοκληρώθηκε και σε Β΄ Ανάγνωση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το ενωσιακό δίκαιο.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου οπότε θα ξεκινήσει η διήμερη συζήτηση του στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα γίνει η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα προχωρήσει και σε νέες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις φορέων και κομμάτων ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση δύο τροπολογιών που αφορούν ενεργειακά και χωροταξικά θέματα.
Ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, «εργαλείο πράσινης ανάπτυξης το οποίο λύνει χωρίς ακρότητες ζητήματα πολλών ετών με βάσεις τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του «πολιτική υποκρισία» και «βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές», και πρόσθεσε ότι «από τη συζήτηση του νομοσχεδίου θα φύγει βαριά ηττημένος.
«Θα αποδειχθεί η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από τις κραυγές δεν υπάρχει απολύτως τίποτα πέραν της υπαρξιακής πολιτικής του αγωνίας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευση, τονίζοντας ότι «η πρώτη διαβούλευση ξεκίνησε τον Οκτώβριο με τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών και συνεχίζεται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κάθε δίμηνο, ενώ κάθε μήνα καλούνται στο Υπουργείο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε μια διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο.
«Αυτό που αποδεικνύεται είναι η υποτίμηση της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος από τη κυβέρνηση και η ιδεοληπτική και υποτελή τακτική της. Το νομοσχέδιο έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα και με το ΣτΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αντέτεινε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Ακόμα, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο «για προσπάθεια φίμωσης όλων όσων αντιτίθενται στο αντιπεριβαλλοντικό εγκληματικό νομοσχέδιο», για αυτό, όπως είπε, δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς που το καταγγέλλουν.
Μίλησε επίσης για «αντιδημοκρατική κουλτούρα της κυβέρνησης η οποία γράφει στα παλιά της παπούτσια την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Αξίες δικές σας είναι οι καρέκλες. Αξίες δικές μας είναι το περιβάλλον. Ξεπουλάτε δημόσια περιουσία. Εμείς δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις από την υγειονομική περιβαλλοντική ασφάλεια της χώρας. Θα νιώθετε την ανάσα μας συνέχεια γιατί για εμάς έχει προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος, είναι στο DNA μας. Σταματήστε το περιβαλλοντικό έγκλημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να το καταγγέλλουμε. Και αυτό αρχίσαμε να το δηλώνουμε και στην Ευρώπη», ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, επέκρινε τη κυβέρνηση ότι περιορίζεται να δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και όχι τους μικρούς παραγωγούς και ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχίες και ζητήματα στα νησιά,
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για εγκληματικό, αντιδραστικό και αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και των εθνικών ενεργειακών δικτύων σε ιδιώτες.
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Βασίλης Βιλιάρδος, άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «στο όνομα δήθεν της πράσινης ανάπτυξης εγκληματεί τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην ενέργεια. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα του «είναι κορυφαία επιλογή η ενεργειακή αναβάθμιση για αυτό θα υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη, όπως και αρκετές άλλες που είναι σε θετική σε κατεύθυνση».
Από το ΜεΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης, έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις εξορύξεις σε Νατούρα περιοχές, κάνοντας λόγος για «φωτογραφικές διατάξεις που θα έχουν τεράστιες, εγκληματικές επιπτώσεις στη προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας».
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι στόχος του είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων με διατάξεις που βρίσκονται σε πλήρη αντιστοίχιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ φόρεσε τη μάσκα της δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθησίας του η οποία όμως προσκρούει στις πράξεις και παραλείψεις του από το 2015-2019», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ