Με άδειες καρέκλες γέμισαν οι περισσότερες από τις κεντρικές πλατείες στη χώρα, καθώς σύλλογοι των επιχειρήσεων εστίασης συμμετείχαν στην ξεχωριστή πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο λόγω κορονοϊού.
Από το Σύνταγμα έως την Κέρκυρα και από τον Λευκό Πύργο έως τα Χανιά οι άδειες καρέκλες λειτούργησαν ως όχημα διαμαρτυρίας των επαγγελματιών του χώρου για την μεγάλη ζημία που έχουν υποστεί.
Μερικά από τα βασικά αιτήματα είναι η μείωση του ΦΠΑ, η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους (π.χ. ενοίκια, ΔΕΚΟ κλπ).
Με άδειες καρέκλες πλημμύρισε σήμερα και η πλατεία Συντάγματος, στα πλαίσια της συμβολικής παράστασης διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της εστίασης που πλήττεται αυτή την περίοδο – Γιώργος Καβαθάς: Οι άδειες καρέκλες, υποδηλώνουν το μέλλον της εστίασης
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καβαθάς, “απόψε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, η δράση empty chairs, δηλαδή άδειες καρέκλες, υποδηλώνει το μέλλον της εστίασης. Η εστίαση θα βρίσκεται με άδειες καρέκλες, εάν η Κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου”.
Τα αιτήματα όπως είπε είναι η μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο, η επιχορήγηση από το κράτος για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων και βέβαια τη στήριξη τψν θέσεων των εργαζομένων με την επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθει θα χαθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των καταστημάτων.
Για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν καταθέσει προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Από το Υπουργείο Οικονομικών ζητούν την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Παραλληλα, απαιτούν να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80%.
Τέλος, σε ότι αφορά τα ενοίκια ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά το ήμισυ από τον κρατικό προϋπολογισμό.