Ανησυχίες προκαλεί στις ΗΠΑ ο διχασμός ανάμεσα στους Αμερικανούς στον τρόπο διαχείρισης του κοροναϊού. Μάλιστα, έρευνα που δημοσίευσε στην εφημερίδα της η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 σχετίζεται με την άνοδο των Ναζί ενώ γίνεται συσχετισμός με τα όσα συμβαίνουν σήμερα.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας Κρίστιαν Μπλικλ που συνέταξε την έρευνα, η άνοδος του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ προκλήθηκε κατά έναν τρόπο από την υποχώρηση της πανδημίας, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι και μόλύνθηκε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η σοκαριστική αυτή σύνδεση των δύο πανδημιών και των εξελίξεων προκαλεί ανησυχίες για τη ζωή μετά τον κορονοϊό, καθώς οι εντάσεις είναι ολοφάνερες ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς και διχάζουν βαθιά τους Αμερικανούς.
Στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Τραμπ διαφωνεί με Δημοκρατικούς και κυβερνήτες για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ σε επίπεδο βάσης, συντηρητικοί διαδηλωτές συγκρούονται με πολίτες που θέλουν να τεθεί τέλος στην καραντίνα.
Σύμφωνα με το ερευνητικό δημοσίευμα, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, εξτρεμιστικά κόμματα, όπως συγκεκριμένα το ναζιστικό, κέρδισαν αύξηση των ψηφοφόρων τους μετά την πανδημία του 1918.
Μετά την πανδημία του 1918, “οι ίδιοι οι θάνατοι από τη γρίπη είχαν ισχυρή επίδραση στο μερίδιο των ψήφων που κέρδισαν οι εξτρεμιστές, ειδικά το εξτρεμιστικό εθνικό σοσιαλιστικό κόμμα” στις εκλογές του 1932 και του 1933 στη Γερμανία, σημειωνόταν στο δημοσίευμα. Επιπλέον, αναφερόταν πως η αύξηση των ψήφων για το ναζιστικό κόμμα οδήγησε τον Αδόλφο Χίτλερ να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας το 1933 και να δολοφονήσει περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα. Ο οικονομολόγος σημείωνε πως τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα των “αλλαγών στις κοινωνικές προτιμήσεις” και ότι, σε αντίθεση με την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους από τους νέους, η ισπανική γρίπη είχε στόχο τους νέους.
“Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη στοχοποίηση των ξένων μεταξύ των επιζώντων όπως συνέβη σε προηγούμενες πανδημίες, οδηγώντας τους ψηφοφόρους σε κόμματα των οποίων η ιδεολογία ταιριάζει σε τέτοια συναισθήματα” προσθέτει ο Μπλικλ στην έρευνά του και σημειώνει παράλληλα: “Η μετά την πανδημία αύξηση των ψηφοφόρων του ναζιστικού κόμματος ήταν επίσης πιο σημαντική σε περιοχές όπου το αντι-εβραϊκό και το αντι-μειονοτικό συναίσθημα είχαν ήδη βαθιές ρίζες”.
“Ο συσχετισμός μεταξύ θνησιμότητας από τη γρίπη και του μεριδίου της ψήφου που κέρδισαν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές είναι ισχυρότερος σε περιοχές που ιστορικά κατηγορούσαν τις μειονότητες, ιδίως τους Εβραίους, για μεσαιωνικές πληγές” επισημαίνεται στην έρευνα που υπογραμμίζει επίσης ότι “η τάση δεν ήταν τόσο εμφανής για άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, όπως οι κομμουνιστές”.
Να επισημανθεί πάντως πως η έρευνα επισημαίνει ότι υπήρχαν ακόμη πολλοί παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, καθώς ελέγχει για τις “επιρροές της τοπικής ανεργίας, τις δαπάνες, τις μεταβολές του πληθυσμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, και τα τοπικά δημογραφικά στοιχεία ή τα μέσα για τη θνησιμότητα από τη γρίπη. Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε πώς η πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει τα συναισθήματα των ψηφοφόρων σήμερα αλλά υπάρχουν ανησυχητικοί συσχετισμοί του σήμερα και του χθες” σημειώνεται στην έρευνα του Μπλικλ.
Πηγή: Daily Mail