Καυτό καλοκαίρι προμηνύεται για το πολιτικό σύστημα, και όχι μόνο εξαιτίας της… κούρσας κατάθεσης νομοσχεδίων, κάποια από τα οποία είναι κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση. Κατά βάση το πολιτικό κλίμα θα “εκτραχυνθεί” εξαιτίας των διαφαινόμενων εξελίξεων στην προανακριτική επιτροπή, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου το libre.gr.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως με άνωθεν εντολή η πλειοψηφία της προανακριτικής επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις περί “εγκληματικής οργάνωσης” και να βάλει στο κάδρο, πλην του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, την ίδια την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους εκδότες Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννη Φιλιππάκη και την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο το πολιτικό κλίμα θα πολωθεί σε βαθμό τοξικότητας και θα επιχειρηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης σύνδεση των παραπάνω προσώπων με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Προφανής, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι η σύνδεση με την πιθανότητα να αποφασίσει ο πρωθυπουργός προώρη προσφυγή στις κάλπες. Εάν, δηλαδή, οδηγηθούν σε εκλογές εντός του καλοκαιριού (ΙΟύλιος ή αρχές Αυγούστου), ή τον Σεπτέμβριο, η Ν.Δ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την υπόθεση Novartis για να θέσει την αξιωματική αντιπολίτευση υπό κατηγορία.
Αξίζει να σημειωθεί πως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται κορυφαία στελέχη της “ομάδας Σαμαρά” αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Μέχρι πρότινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υιοθετούσε αυτή τη λογική, ωστόσο εσχάτως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει μεταβάλλει θέση και εμφανίζεται πιο σκληρός.
Στόχος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τις 30 Ιουνίου
Παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «μεγαλοπρεπές Βατερλό» και «σκευωρία» -διαπιστώσεις που ενισχύει η κατάθεση της τ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, σύμφωνα πάντα με την προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εν τούτοις η πλειοψηφία έχει άλλα σχέδια.
Η Νέα Δημοκρατία, υιοθετώντας το σαμαρικό δόγμα «ως το τέλος», φαίνεται πως οδηγεί τα πράγματα σε σκληρό ροκ, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αντιμετωπίζει την πρόσθετη κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Με μέλη αυτής, ενδεχομένως δικαστικούς λειτουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα στη στήλη του ο Γιώργος Παπαχρήστος στα «Νέα». Οι οποίοι, συνεργάτες, δεν θα κατονομάζονται, πλην μίας ή δύο περιπτώσεων, αλλά θα ανατεθεί στο δικαστικό συμβούλιο, που θα πιάσει δουλειά μετά τη Βουλή, να διερευνήσει τις ευθύνες ενός εκάστου εξ αυτών.
Έχει ενδιαφέρον άλλωστε η πληροφορία του Γ. Παπαχρήστου ότι ενώ μέλη της προανακριτικής (σ.σ. από την πλειοψηφία προφανώς) είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η υπόθεση παρεπέμπεται, ένεκα κοροναϊού, στις ελληνικές καλένδες, εν τούτοις τις τελευταίες ώρες δόθηκε εντολή (σ.σ. από πού;) «να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα» και να παραδοθεί η υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες (προανακριτική – Ολομέλεια) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως την 30ή Ιουνίου. Αμέσως μετά θα γίνει η επιλογή, δια κληρώσεως, των μελών του δικαστικού συμβουλίου, πέντε αρεοπαγιτών και συμβούλων Επικρατείας, στους οποίους και θα διαβιβαστεί ο φάκελος της προανακριτικής.
Το δικαστικό αυτό συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει την παραπομπή ή μη, του Δ. Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο, όπως και την τύχη των συμμετεχόντων στην, κατά την πλειοψηφία, «εγκληματική οργάνωση», των μη πολιτικών προσώπων δηλαδή.
Ποια πρόσωπα βάζει στο “κάδρο” του νέου κατηγορητηρίου η Ν.Δ και γιατί
Και άλλα, πρόσωπα πλην του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, βάζει στο κάδρο εκείνων διέπραξαν αδικήματα για να καθοδηγηθούν εισαγγελικές έρευνες, η πρόταση που κατατέθηκε από 30 βουλευτές της ΝΔ, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Σύμφωνα με την πρόταση, ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν έρευνα από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είναι και το αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης-περίπτωση συμμορίας» σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα (παλαιό άρ.187 παρ. 5). Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι είναι κακούργημα η συγκρότηση ή η ένταξη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα.
Μολονότι η πρόταση έρευνας νέων αδικημάτων αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, τα πρόσωπα αυτά «φωτογραφίζονται», αφού σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. «Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται, σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε, προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται μάλιστα να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών, που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», αναφέρει η πρόταση της ΝΔ και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει καταγγελθεί από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, την Αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, για την υπόθεση Novartis, καθώς και από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, για άλλες υποθέσεις. Πρόκειται για τις καταθέσεις του πρώην εισαγγελέως Γεωργίας
Πρόσωπο στο οποίο γίνεται αναφορά, στην αιτιολόγηση της πρότασης της ΝΔ, είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Γίνεται ειδικότερα επίκληση της εξέτασης της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Η κ. Τσατάνη έχει καταθέσει ότι ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιθυμούσε να της αφαιρεθεί ο φάκελος της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου και λοιπών, προκειμένου να επιστρέψει στη δικαιοδοσία της Ελενης Ράικου, «ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Βαξεβάνης δημοσίευσε άρθρο σε βάρος της εισαγγελέως, κατέθεσε και καταγγελία εις βάρος της κ. Τσατάνη και στη συνέχεια εκκινήθηκε σχετικά πειθαρχική έρευνα εις βάρος της, η οποία αρχειοθετήθηκε την 22-12-2015». Στη συνέχεια άλλαξε ο νόμος και επέτρεψε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, πράγμα που έγινε.
Ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ο δημοσιογράφος-εκδότης Αλέξανδρος Τάρκας είναι τα τρία πρόσωπα στα οποία έκανε εκτενή αναφορά ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής, καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και το επισημαίνει η πρόταση της ΝΔ. Ο επιχειρηματίας μίλησε στην επιτροπή για επαγγελματικό σχεδιασμό εκβίασης του. Οι τρεις δημοσιογράφοι είναι τα μη πολιτικά πρόσωπα εναντίον των οποίων ο επιχειρηματίας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος τους, όπως μήνυση έχει καταθέσει και σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Τύπου και των ΜΜΕ σκιαγράφησε και ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε συνομιλία του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κατά την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε να τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος που διενεργείτο, για την υπόθεση Βγενόπουλου, και απειλούσε ότι θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι οι ελέγκτριες του υπουργείου Οικονομικών που ήλεγχαν τη συγκεκριμένη υπόθεση «τα έχουν αρπάξει». Ο Παναγιώτης Αθανασίου αναφέρθηκε σε πιέσεις να προχωρήσει γρήγορα ο έλεγχος για εκδότες όπως ο κ. Αλαφούζος ενώ αναφέρθηκε και σε στιχομυθία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το 2016. Σε εκείνη τη συνομιλία ο κ. Παπαγγελόπουλος προέτρεψε τον Οικονομικό Εισαγγελέα να ασχοληθεί-ερευνήσει τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο και αν δεν είχε κάτι σε βάρος του, να δημιουργήσει…
Η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου που “αδειάζει” Αγγελή- Ράϊκου