Από τα χείλη της Κομισιόν κρέμονται στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένοντας την απόφαση για τις γενικές κατευθύνσεις οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν τις κινήσεις για τον τουρισμό. Η Αθήνα θα αντιδράσει σε περίπτωση που τεθεί θέμα καραντίνας για τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους ενώ επίσης θα επιμείνει στην ανάγκη ίσης μεταχείρισης στις μεταφορές και τα πρωτόκολλα που θα αποφασιστούν, είτε πρόκειται για χερσαίες, είτε αεροπορικές και θαλάσσιες.
Σύμφωνα με έγγραφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η Κομισιόν επιμένει ότι το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία προκειμένου να ευνοηθεί ο τουρισμός, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. Αυτό το σχέδιο έχει περιγράψει τις τελευταίες ημέρες και δημοσίευμα της Guardian.
Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.
Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης “υπάρχουν αρκετά αντιτιθέμενα συμφέροντα, είναι αυτονόητο ότι ορισμένες χώρες θέλουν να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού για να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω. Θα θέσουν εμπόδια -και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε- δίνουμε καθημερινή μάχη να υπάρξουν τέτοιου τύπου υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μη λειτουργούν, ψυχολογικά και ουσιαστικά, αποτρεπτικά για τους τουρίστες”.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή ανάμεσα στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης –δύο κρίσιμων κλάδων της οικονομίας- και την διατήρηση των χαμηλών επιδημιολογικών δεικτών.
Οι συσκέψεις και οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και εξετάζεται κάθε λεπτομέρεια πριν τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που ελήφθη χθες προβλέπει την ανά εβδομάδα άρση ενός οικονομικού και κοινωνικού περιορισμού. Εξ ου και η ανακοίνωση της απελευθέρωσης των μετακινήσεων προς όλες τις περιφέρειες και την Κρήτη στις 18 Μαΐου και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα των μετακινήσεων προς όλα τα νησιά στις 25 του μήνα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στις 8 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και την διατήρηση των νέων κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων την 1η Ιουνίου, παρά τις συζητήσεις για επίσπευση του ανοίγματος κατά μια εβδομάδα.
Το ίδιο διάστημα τοποθετούν κυβερνητικές πηγές και την ανακοίνωση του σχεδίου για τον τουρισμό. Θα κινείται σε τέσσερις άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε διακρατικές συμφωνίες, ώστε να έχουμε άμεση μεταφορά τουριστών από χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, όπως η χώρα μας. Το στίγμα για την επόμενη φάση στην οποία περνά η Ελλάδα είναι πιθανό να δώσει με μήνυμα του την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γεραπετρίτης: Κρίσιμη η σημερινή μέρα
Κρίσιμη χαρακτήρισε την Τετάρτη 13/5 για τον τουρισμό ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star . Όπως ανέφερε, την ίδια ημέρα θα εκδοθεί το πρώτο προσχέδιο της ΕΕ με οδηγίες για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τις μεταφορές, την υγειονομική διαχείριση κ.α.
«Αύριο (σσ σήμερα Τετάρτη) είναι μια κρίσιμη ημέρα, αλλά εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μόνοι μας για να υποδεχθούμε τον τουρισμό, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι θα γίνει σε τρία επίπεδα η προσπάθεια:
- Ενίσχυση υγειονομικών δομών σε όλες τις περιοχές
- Πίεση στην ΕΕ για αποφάσεις που δε θα είναι βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα και για να μην κλονιστεί η παράσταση υγείας που έχουν όλοι οι Οργανισμοί μας
- Διακρατικές συμφωνίες, ώστε να έχουμε άμεση μεταφορά τουριστών. «Είναι κρίσιμο να υποδεχτούμε τουρίστες από χώρες με λιγότερα κρούσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.\
Όσον αφορά το τι θα γίνει με την καραντίνα, ο Υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καραντίνα για τους ερχόμενους στη χώρα μας επισκέπτες. Θα υπάρξει ένα τεστ στις χώρες τους και ενδεχομένως και μια θερμομέτρηση κατά την άφιξη στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα θα πάρουμε μέτρα ώστε και να υπάρχει κρούσμα να μην υπάρξει διάχυση (…) Είναι απολύτως αποτρεπτικό να τεθεί ζήτημα καραντίνας, θα έχουμε σθεναρή στάση σε αυτό και σε επίπεδο ΕΕ».
Ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για μερικό άνοιγμα (πλην νησιών) της κίνησης εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας των πολιτών από 18/5 και ότι από 25/5, εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα κυλίσουν ομαλά, θα απελευθερωθεί γενικώς η μετακίνηση, αλλά… χαμογέλασε «με νόημα» όταν δήλωσε στη Μ. Ζαχαρέα ότι «από 1/6 θα υπάρξει άνοιγμα στην εστίαση, το αργότερο». Όπως διευκρίνισε το μειδίαμα αφορά ότι υπάρχει πίεση, όχι μόνο από τους επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και από τους πολίτες που θέλουν να απολαύσουν το σαββατοκύριακο, όμως πρόσθεσε: «Αλλά ότι κερδήθηκε με κόπο δεν πρέπει να χαθεί».
Για το χρονοδιάγραμμα επίσης ανέφερε ότι από 15/6 θα υπάρξει σχετική απελευθέρωση και των πτήσεων με βάση την απόφαση της ΕΕ, ενώ σταδιακά, από 1/7 αν όλα πάνε καλά, «θα είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε και τον εισερχόμενο τουρισμό».