Σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον τομέα του πολιτισμού κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξη που έδωσε στον Βασίλη Σκουρή.
Σε απάντηση που έδωσε σχετικά με το γεγονός πως, όπως διατυπώνει και ο ίδιος ο δημοσιογράφος, η κυβέρνηση μάλλον έστρεψε εναντίον της το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιτεχνών και το τι πιστέυει για τους χειρισμούς απέναντι σε πρόσωπα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, φάνηκε ουσιαστικά να αδειάζει τους χειρισμούς του υπουργείου και του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού», είπε αρχικά η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Αναλυτικά:
Στον τομέα του πολιτισμού, πάντως, η κυβέρνηση δεν φάνηκε να τα πήγε και τόσο καλά, μάλλον έστρεψε εναντίον της το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιτεχνών, όλων ίσως των ανθρώπων του θεάματος και ακροάματος. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας; Και μπορείς να βάζεις απέναντι πρόσωπα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος;
«Να ξεκινήσω από το τέλος κύριε Σκουρή. Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για την Ελλάδα. Εμβληματική μορφή στον χώρο της μουσικής. Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας.
Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού. Δημιουργούς και εργαζόμενους που πλήττονται άγρια από τα αποτελέσματα της πανδημίας. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, όχι τώρα, πάντα θα έλεγα, πρέπει να στηρίζει με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τον πολιτισμό της. Και να δείχνει αγάπη και κατανόηση σε όλο αυτό τον πολύχρωμο χώρο δημιουργίας και προσφοράς. Δεν είναι εύκολη η «εξίσωση», σε καμία περίπτωση. Δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες, γνωρίζω καλά ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Προσπαθώ όμως να ορίσω ένα χώρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτήν, δεν γίνεται δουλειά».
-Στον τομέα αυτό, λοιπόν, τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
«Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τόσο τις άμεσες ανάγκες που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και μια γενικότερη στρατηγική υποστήριξης του πολιτιστικού χώρου. Το εύκολο θα είναι να λειτουργήσουμε αποσπασματικά και κατευναστικά. Να περάσει η μπόρα και να κρύψουμε τα προβλήματα που χρόνια συσσωρεύονται κάτω από το χαλί. Δείτε τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα και το χάος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Σαν Τομεάρχης Πολιτισμού στα χρόνια της αντιπολίτευσης, έδωσα σκληρή μάχη για να πιέσουμε την προηγούμενη κυβέρνηση να δώσει μια βιώσιμη λύση στο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Μάταια όμως. Το δύσκολο, αυτό που ελπίζω και εύχομαι να γίνει, είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τις δυνατότητες που υπάρχουν, την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο πολιτισμός, τη συνεισφορά του, από την οικονομία της χώρας μέχρι τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση».