«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν τον ουρανό να τους πέφτει στο κεφάλι, λεφτά ακούν και λεφτά δεν βλέπουν», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Σχολίασε ότι «ακόμα και το οικονομικό ρεπορτάζ εφημερίδων, οι οποίες ασπάζονται το γενικότερο κυβερνητικό αφήγημα, έχουν διαπιστώσει το αδιέξοδο της πολιτικής Μητσοτάκη, την ανεπάρκεια των μέτρων και το “ τζίφος” που ακούγεται από πάρα πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους αυτές τις ημέρες». Είπε ειδικότερα, ότι μόλις 800.000 με 900.000 εργαζόμενοι πήραν το βοήθημα από το 1,8 εκατομμύριο των εργαζομένων που είχε ανακοινωθεί στην αρχή, μόνο 50.000 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στο τελικό στάδιο της αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Σχετικά με τα δάνεια με κρατική εγγύηση, είπε ότι ακούγονται «σημεία και τέρατα», «καθώς οι προϋποθέσεις που τίθενται από τις τράπεζες αποκλείουν την πλειονότητα των ενδιαφερομένων και τα χρήματα καταλήγουν σε όσους δεν τα έχουν ανάγκη».
Επισήμανε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ύφεση της τάξης του 10% με μέτρα 2% του ΑΕΠ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογική «του να αφήσουμε την ύφεση να εξελιχθεί, να αποκλείσουμε από τη βοήθεια τις επιχειρήσεις “ ζόμπι”, όπως τις χαρακτήρισαν, και να κρατήσουμε το δημόσιο χρήμα για όσες επιβιώσουν». Πρόσθεσε ότι η μόνη «διέξοδος» που έχει δοθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι για την «αποφυγή της καταστροφής» χρειάζεται μια πάρα πολύ συγκροτημένη παρέμβαση, η οποία πέραν της ενίσχυσης πρέπει να περιλαμβάνει και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η Πατρών-Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας, να συμβάλουν στην εισροή ευρωπαϊκού χρήματος και να βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας.
Είπε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους.
Πηγή: ΑΠΕ