Ομαλά εξελίσσεται πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, η επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, που από χθες δέχεται και πάλι κοινό μετά από σχεδόν δύο μήνες παύσης.
Όπως σημειώνει το υπουργείο, η Υπηρεσία λειτουργούσε όλο αυτό το διάστημα με προσωπικό ασφαλείας και κυρίως τηλεργασία, εκδίδοντας μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο περισσότερες από 22.000 αποφάσεις.
Για την αποφυγή του συγχρωτισμού τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων, έγκαιρα πάρθηκαν μέτρα προστασίας, διευκρινίζει το υπουργείο, τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολύγλωσσα κείμενα. Συγκεκριμένα, δόθηκε παράταση έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης όλων των αδειών διαμονής όπως και των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασίας ώστε να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους για ανανέωση στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ οι συνεντεύξεις των αιτούντων ασύλου πραγματοποιούνται με ραντεβού και η καταγραφή των αιτούντων πλέον μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Επίσης, στους χώρους εργασίας βρίσκεται το 50% των προσωπικού, ενώ παραμένει η δυνατότητα τηλεργασίας για την αποφυγή συγχρωτισμού. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ συνιστάται η χρήση μάσκας στους αιτούντες ασύλου κατά την είσοδο στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου και έχουν διανεμηθεί μάσκες, γάντια και αντισηπτικά υγρά στους εργαζομένους.
Χθες νωρίς το πρωί, παρατηρήθηκε συνωστισμός, ο οποίος «αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με την ενημέρωση του κόσμου ότι δεν απαιτείται η παρουσία του για την ανανέωση των εγγράφων του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική, με ελάχιστη παρουσία κοινού και με την απουσία οποιουδήποτε προβλήματος στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου», σημειώνεται.
Εξάλλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι «έχουμε παρατείνει με υπουργική απόφαση τα ισχύοντα δελτία ώστε δεν χρειάζεται να πάνε να κάνουν ανανέωση αυτούς τους μήνες, κάνουμε τις συνεντεύξεις μόνο με ραντεβού, η καταγραφή ξεκινάμε από Δευτέρα να γίνεται ηλεκτρονικά από το σπίτι τους, άρα δεν χρειάζεται να πάνε γι’ αυτό». Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι «ήταν κλειστά τα γραφεία [της Υπηρεσίας Ασύλου] για πάρα πολύ καιρό και υπήρχε πολύς κόσμος που ενώ ήξερε ότι δεν χρειάζεται να πάει, για σιγουριά πήγε για να ακούσει ότι δεν χρειάζεται να ανανεώσει το δελτίο αιτούντος».
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2020 ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν και να λειτουργούν τα νέα ελεγχόμενα κέντρα στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, όπου «έχει επιτευχθεί μια συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού». Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ελπίδα μέσα στον Ιούνιο να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, «αφού επιλέχθηκε η λύση να πάμε με ενοικίαση αντί για επίταξη». Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αυτών κέντρων θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερος χώρος ανά διαμένοντα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και περισσότερη ασφάλεια για τους διαμένοντες και την τοπική κοινωνία.
Τέλος, σε άλλη συνέντευξή του σε ιστοσελίδα, ο υπουργός Μετανάστευσης αναγνώρισε ότι ο σχεδιασμός για τα κλειστά κέντρα «δεν υλοποιήθηκε στο αρχικό χρονοδιάγραμμα και αυτό το γεγονός μας δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες και για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής του Μαρτίου, αλλά και την αντιμετώπιση του κορονοϊού», ενώ ανακοίνωσε ότι το μοντέλο των κλειστών κέντρων «θα μεταφερθεί και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου προτεραιότητά μας είναι η μείωση των δομών εντός του 2020».