Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από κέρδη ομολόγων ανάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται πως με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021, η ανεργία θα αγγίζει το 20%, ενώ μετά από αρκετά χρόνια υπέρβασης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα.
Οι θεσμοί εκτιμούν πως θα υπάρξει επιστροφή στα πλεονάσματα το 2021 αν και οι αβεβαιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά υψηλές.
Σε σχέση με τη φορολογική πολιτική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει πως λόγω του κοροναϊού οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την τρέχουσα εθνική διαδικασία αποτίμησης του φόρου ακίνητης περιουσίας, και η μεταρρύθμιση αναβλήθηκε έως το 2021. Όπως αναφέρουν, αυτό θα έχει μια μικρή δημοσιονομική επίπτωση που αυξάνει το έλλειμμα περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Μεταφέροντας τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, στην έκθεση τονίζεται ότι η «άσκηση» θα επαναληφθεί το φθινόπωρο με ορίζοντα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι θεσμοί σημειώνουν πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια, καταγράφοντας και ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου εκ των οποίων τα 26 δισ. ευρώ ανήκουν στο κράτος και τα υπόλοιπα σε φορείς γενικής κυβέρνησης.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως αν και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε το 2019, το μερίδιό τους παρέμεινε υψηλό και το απόθεμά τους έφτασε στα 68,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 (40,6% των συνολικών δανείων), μειωμένα κατά 13,3 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν.