Aγνωστοι παρεισέφρησαν στο σύστημα με το οποίο γίνεται το κάλεσμα για προσευχή στη Σμύρνη και μετέδωσαν από τους μιναρέδες τζαμιών της Σμυρνης πόλης το ιταλικό αντάρτικο τραγούδι «Bella Ciao».
Ο αντιφασιστικός αυτός ύμνος μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα από τα μεγάφωνα πολλών τζαμιών την ώρα του εζάν, του καλέσματος για προσευχή που γίνεται πέντε φορές την ημέρα.
Η τοπική διεύθυνση της Diyanet, της παντοδύναμης επί Ερντογάν τουρκικής Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, επιβεβαίωσε το περιστατικό με ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στον λογαριασμό της στο Twitter και ανακοίνωσε πως άρχισε εσωτερική έρευνα ενώ κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία.
İzmir'de camilerden 'Çav Bella' çaldı
Sosyal medyada paylaşılan videolarda İzmir'in bazı semtlerindeki cami hoparlörlerinden bilinmeyen bir sebeple 'Çav Bella' şarkısı çalındığı belirtildi. pic.twitter.com/SCfq15XOIa
— Yol TV (@YolTV) May 20, 2020
Η εισαγγελία της Σμύρνης άρχισε έρευνα για το επεισόδιο αυτό, καθώς και σε βάρος χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως υπόπτων για «δυσφήμηση θρησκευτικών αξιών» επειδή το χειροκρότησαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αποτελεί προπύργιο των υποστηρικτών του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο ιδρύθηκε από τον «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ.
Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του AKP, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, «καταδίκασε έντονα» αυτή την πειρατεία υπογραμμίζοντας στο Twitter πως «οι δράστες αυτής της απεχθούς πράξης θα βρεθούν».
https://twitter.com/villelune/status/1263106372968775680?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1263106372968775680%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.libre.gr%2Fepiko-minaredes-tis-smyrnis-epaixan-t%2F
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν επίσης αυτή την πειρατεία, χαρακτηρίζοντάς την «σκάνδαλο» και «ποταπή επίθεση εναντίον των τζαμιών».
Το επεισόδιο σημειώθηκε στη διάρκεια του ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, και ενώ τα τζαμιά ήταν κλειστά επί δύο μήνες για να περιορισθεί η διάδοση του κορωνοϊού στην Τουρκία.