Με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η μείωση προκαταβολής φόρου, η μείωση του ΦΠΑ αλλά και στην ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, θα επιδιωχθεί η στήριξη του τουριστικού κλάδου που έχει δεχτεί και θα συνεχίσει να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ο εσωτερικός τουρισμός ξεκινά στις 25 Μαΐου ενώ ο εξωτερικός στις 15 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμού ξεκινάει από τις 25 Μαΐου με κρατήσεις στο γιώτινγκ. Από 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις.αλλά και τα υπόλοιπα επαρχιακά αεροδρόμια (με ελάχιστες εξαιρέσεις).
Επίσης, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα ενώ την ίδια μέρα ξεκινούν και οι πτήσεις για Αθήνα αλλά μόνο από τις χώρες που έχουν καλές επιδόσεις ως προς την εξέλιξη της διάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.
Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα σε όλους τους επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, εκτός και εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα στοιχεία και τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά 15 ημέρες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού στη χθεσινή παρουσίαση των μέτρων, η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κορονοϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.
E-voucher και «Τουρισμός για όλους»
Επίσης, για την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Εκτιμάται ότι ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις.
Συνολικά 250.000 θα είναι οι δικαιούχοι για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία με τον αριθμό τους να υπολογίζονται σε 250.000, ενώ θα υπάρξουν και εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.
Ως προς την ενίσχυση της ασφάλειας στον τουρισμό θα ακολουθηθούν δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, με συνεργαζόμενους γιατρούς σε κάθε κατάλυμα για την αξιολόγηση τυχόν κρουσμάτων.
Η δεύτερη κατεύθυνση θα αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό του καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.
Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως δήλωσε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.
Ήξεις αφίξεις από τον υπουργό Τουρισμού
Μπορεί λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να είχε προτείνει, με δηλώσεις του στο BBC, την αμοιβαία αποφυγή καραντίνας στα ταξίδια μεταξύ Βρετανίας – Ελλάδας, όμως τώρα φαίνεται πως το…ξανασκέφτεται.
Κι αυτό διότι μιλώντας στο ITV News είπε ότι οι επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση του κοροναϊού δεν είναι αρκετά καλές προς το παρόν ώστε να επιτραπεί στους Βρετανούς να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Και ναι μεν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα, ωστόσο μάλλον στη λίστα των χωρών που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα και θα καταρτιστεί με “επιδημιολογικά κριτήρια”, δεν θα συμπεριλαμβάνεται η Μεγάλη Βρετανία.
Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, η Ελλάδα θα περιμένει να δει τους αριθμούς της Μεγάλης Βρετανίας να βελτιώνονται πριν αποφασίσει να επιστρέψει στους Βρετανούς να επισκεφθούν τη χώρα.
Πηγή: liberal.gr, libre.gr