Μία σειρά περιπτώσεων Covid-19 σε μία φτωχή περιοχή της Κίνας έχει εντείνει την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική και τοπική ηγεσία έχει λάβει αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των δημόσιων μεταφορών για περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα και τη σφράγιση κατοικιών σε ορισμένες πόλεις, καθώς ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ενισχυμένους ελέγχους.
Ενώ πολλές άλλες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρώτο κύμα επιδημίας, αυτή η επανεμφάνιση του ιού στην Κίνα, παρόλο που είναι μικρή, θέτει τον κόσμο σε επιφυλακή.
Πώς συνέβη η νέα έξαρση;
Η πρώτη περίπτωση αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου, στη βορειοανατολική επαρχία Jilin, στα σύνορα με Ρωσία και Βόρεια Κορέα. Μέχρι τις 21 Μαΐου είχε εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 46 άτομα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον «ασθενή μηδέν», αλλά υποψιάζονται μία γυναίκα που εργάζεται σε καθαριστήριο αστυνομικού τμήματος στην πόλη Shulan, και που μπορεί να ήρθε σε επαφή με ένα άτομο ή περισσότερα από τη Ρωσία.
Κορυφαίος γιατρός της Κίνας είπε ότι οι ασθενείς στην Jilin δείχνουν ασυμπτωματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ήταν στην Ουχάν, επίκεντρο του κορωνοϊού την περασμένη χρονιά. Δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι περιπτώσεις, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, φαίνεται να δείχνουν βλάβες κυρίως στους πνεύμονες, με μόνο το 10% να εξελίσσεται σε κρίσιμο περιστατικό.
Ποια ήταν η αντίδραση;
Η βορειοανατολική έξαρση είναι μικρή σε σύγκριση με το προηγούμενο ξέσπασμα στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Ουχάν. Ωστόσο, το Πεκίνο αντιμετωπίζει την έξαρση εξίσου σοβαρά. Η πόλη Jilin ετοιμάζει ήδη αντίδραση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να μετατρέψει δύο στάδια σε νοσοκομεία μέσα σε 24 ώρες.
Γιατί αυτή η έξαρση προκαλεί ανησυχία;
Αυτές οι περιπτώσεις κορωνοϊού δείχνουν μία διαφορετική ακολουθία γονιδίων, σε σύγκριση με την έξαρση της Χουμπέι, ενώ είναι ταυτόσημη με τα εισαγόμενα κρούσματα από τη Ρωσία. Οι αλλαγές στη γενετική ακολουθία του ιού θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον εντοπισμό του. Θα δημιουργούσε επίσης εμπόδια στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου. Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν αν ο ιός μεταλλάσσεται με σημαντικό τρόπο, για να γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά η πιθανότητα αυτή έχει χαρακτηριστεί υπερβολική σε κάποια πρώιμη έρευνα.
Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος;
Η σχετικά φτωχή περιοχή θεωρείται συχνά Rust Belt της Κίνας, λόγω της παρακμής της βαριάς βιομηχανίας εκεί, όπως των αυτοκινήτων. Το 2019, το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των τριών επαρχιών της περιοχής –Jilin, Liaoning και Heilongjiang– ήταν λιγότερο από το μισό της ευημερούσας επαρχίας Guangdong στο νότο, που φιλοξενεί πολλές εταιρείες-γίγαντες της τεχνολογίας και εργοστάσια. Το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στην απόπειρα οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής, στην οποία επικεντρώνεται η κεντρική κυβέρνηση εδώ και χρόνια.
Τι δείχνει αυτό για την προσέγγιση της Κίνας;
Από τότε που επιβλήθηκε lockdown στην Ουχάν, η Κίνα έχει δράσει επιθετικά όσον αφορά τα τεστ για τον ιό, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αντιδράσει δυναμικά, εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με άλλες οικονομίες, όπως η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες απέφυγαν το «λουκέτο» παρά τις νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κλαμπ και ιατρικά κέντρα. Τέτοιες σκληρές μέθοδοι θα είναι ωστόσο πιο περίπλοκες, εάν εμφανιστούν μολύνσεις σε επαρχίες ή πόλεις που είναι πιο σημαντικές οικονομικά.