Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές διατύπωσε ο Γερμανός υφυπουργός Τουρισμού, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών της ΕΕ. «Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες οι πολίτες να μπορέσουν να ταξιδέψουν στους επιλεγμένους ευρωπαϊκούς τους προορισμούς», δήλωσε ο Τόμας Μπαράις.
Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν από την πλευρά του θεωρεί ότι η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου θα είναι η καθοριστική. «Η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί κανείς να έχει σχεδόν πλήρη άποψη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το τι θα ισχύει στα κράτη μέλη», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Μπορούμε να φανταστούμε ότι η ιδέα θα είναι μία πιθανή εφαρμογή της άρσης των περιορισμών στα σύνορα στο τέλος του Ιουνίου έως τις αρχές του Ιουλίου, αφού οι καλοκαιρινές διακοπές καθαυτές ξεκινούν την 1η Ιουλίου», πρόσθεσε. Για τον Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν , «ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι θα έχει μία περισσότερο ενισχυμένη εθνική διάσταση, διότι οι συμπεριφορές έχουν μεταβληθεί, η τουριστική κίνηση θα κατευθυνθεί προς τις περιοχές που γνωρίζει». Συχνά, αυτό θα γίνει εντός της χώρας, αλλά είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προετοιμασθούμε για να υποδεχθούμε τους ξένους, εάν το επιτρέψει η μάχη κατά του ιού». Η Ιταλία έχει ήδη ανακοινώσει άνοιγμα των συνόρων της στους τουρίστες της ΕΕ στις 3 Ιουνίου και η Ελλάδα έχει ορίσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου για το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, ενώ ο ελληνικός ουρανός θα ανοίξει στις διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου. Η οικονομία της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Ο Γάλλος υφυπουργός δήλωσε ότι επέμεινε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι είναι αναγκαίος ο μεγαλύτερος δυνατός ευρωπαϊκός συντονισμός στο θέμα του ανοίγματος των συνόρων. «Όσο περισσότερο μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε από κοινού, τόσο το καλύτερο», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κροάτης υπουργός Τουρισμού Γκάρι Καπέλι. «Αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επιτύχουμε διμερείς συμφωνίες, κυρίως μεταξύ χωρών με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση, αν όχι ίδια, θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο για να επιταχύνουμε την επανεκκίνηση του τουρισμού», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ