Διάβημα προς την Τουρκική πλευρά έχει διενεργηθεί από την Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Χωρίς στην ανακοίνωση να διευκρινίζεται σε τι συνίσταται το “ζήτημα”.
Ολα ξεκίνησαν προ εβδομάδων, στο νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, με τη μετάβαση εκεί τουρκικών στρατιωτικών-αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες αρνούνται, όμως, να αποχωρήσουν από το σημείο. Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι Τούρκοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας εμφανίζονται να έχουν στήσει μια σκηνή και να αλλάζουν βάρδιες, ανήκει στην Ελλάδα.
Με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, ωστόσο, στην κοίτη του ποταμού Έβρου η οποία μετακινείται, η εν λόγω περιοχή κάθε χειμώνα πλημμυρίζει. Εκμεταλλευόμενη τώρα την υποχώρηση της στάθμης του νερού λόγω καλοκαιρινής περιόδου και τη μετακίνηση της κοίτης, η Τουρκία σπεύδει να πατήσει πόδι στη συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζοντάς την ως δική της, δηλαδή τουρκική. Στο θέμα αναφέρθηκε μάλιστα ακόμη και η βρετανική εφημερίδα Sun, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον τίτλο «Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν μικρό κομμάτι γης πάνω στο διαφιλονικούμενο σύνορο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr η τουρκική πλευρά έχει αρνηθεί επίμονα να παρουσιάσει τα στοιχεία που επικαλείται όταν υποστηρίζει πως πρόκειται για τουρικό έδαφος και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
Είθισται μεταξύ των χωρών όταν υπάρχουν κάποιου είδους συνοριακά θέματα να επιλύονται μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας συζητήσεων, πρακτική η οποία έχει επίσημο χαρακτήρα και ακολουθείται σε όλο τον κόσμο.
Η άρνηση της Τουρκίας να παρουσιάσει τα στοιχεία που επικαλείται αντανακλά και την πρόθεσή της να αποσπάσει αυτό το κομμάτι ελληνικού εδάφους από τη συγκεκριμένη περιοχή. Γι αυτό τον λόγο αυξάνονται και οι πάνοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί που βρίσκονται επί του ελληνικού εδάφους.
Για να εξηγήσουμε λίγο καλύτερα, τη γεωγραφία της περιοχής, είναι γνωστό ότι ο ποταμός Έβρος μετακινείται ανατολικότερα ή δυτικότερα δημιουργώντας προσχώσεις και στις δυο πλευρές. Η Τουρκία αμφισβητεί κάποιες από αυτές τις περιοχές που δημιουργούνται.
Η παραμονή των πάνοπλων Τούρκων στο σημείο, δείχνει πρόθεση να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή κάποιο επεισόδιο, το οποίο εκφεύγει του χαρακτηρισμού «μεθοριακό επεισόδιο». Μην ξεχνάμε ότι τον Δεκέμβριο του 1986 είχε δημιουργηθεί σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγου.
Είναι η ίδια περιοχή που είχαν συλληφθεί το 2018 δυο Τούρκοι στρατιωτικοί όπως είχε αποκαλύψει το Armyvoice.gr
Κατά το περιστατικό που έγινε λίγο βορειότερα από τις Φέρες στο Πέπλο Έβρου είχε γίνει ανταλλαγή πυρών.
Να θυμίσουμε επίσης ότι το 1955, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η οποία προέβλεπε και την ευθυγράμμιση σε αριθμό σημείων του ποταμού.
Στην περιοχή Φερών, λόγω της ευθυγράμμισης δημιουργήθηκε τουρκικό προγεφύρωμα, ανάλογο με αυτό της περιοχής Καστανεών, το οποίο περιλαμβάνει έκταση 8.500 στρεμμάτων περίπου.
Σύμφωνα με τη Daily Mail 35 τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν μικρή νησίδα, στο ποτάμι και κρέμασαν τουρκική σημαία από δέντρο. Δημοσιεύει μάλιστα και χάρτη με το σημείο.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Daily Mail υπό τον τίτλο “Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων” :
Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης στα αμφισβητούμενα (;;;) σύνορά τους. Η βρετανική εφημερίδα δέχεται, προφανώς, τις τουρκικές αιτιάσεις περί αμφισβήτησης της συνοριακής γραμμής, εκτός εάν αναφέρεται στις μετακινήσεις του συνόρου όσον αφορά τον ποταμό Έβρο, ανάλογα με τις συνθήκες και της ροή των νερών κατά τη διάρκεια του έτους.
Κατά την εφημερίδα, περίπου 35 στρατιώτες εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή πλημμυρών στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο.
Μιλώντας προ ημερών στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα. «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε δηλώσει στις 20 Μαΐου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν είχε ως φαίνεται πια άλλα περιθώρια παρά να προχωρήσει σε διάβημα.
Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ
“Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”
Παλιά διαφορά, νέα πρόκληση
Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.
Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.
Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.
Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).
O Νίκος Γκότσης, πρώην αντιδήμαρχος Φερών ως άριστος γνώστης της περιοχής ανέφερε σε δηλώσεις του σε τοπικά Μέσα:
“Και σήμερα αναλύσεις ,αναλύσεις για την περιοχή μας, για νησίδες στην κοίτη του Έβρου, για το Πέταλο στον Πέλπο ,για αλλαγές του ρου του ποταμού με τα πλημμυρικά φαινόμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα και με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες πλάθουν ιστορίες , σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους .
Είναι κακό πάντως να θες να το παίξεις ειδήμων, όταν δεν ξέρεις την τοπογραφία μιας περιοχής. Ένας εξ αυτών τρομάρα του ήταν και διοικητής προκάλυψης πριν μερικές δεκαετίες . Λόγια, λόγια που μόνο εκνευρισμό και σύγχυση προκαλούν στον τοπικό πληθυσμό.
Η Ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή καθορίσθηκε και περιγράφηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης στις 24-7-1923 και τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει την οριοθέτηση με τα πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23-11=1926 ( Ολανδός Συνταγματάρχης ΜΠΑΚΕΡ , Έλληνας Ταγματάρχης ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ , Τούρκος Συνταγματάρχης ΧΑΙΛΟΥΡΑΧ ΜΠΕΗ.
Η ευθυγράμμιση του ποταμού στην περιοχή μας μετά το 1955 δεν μετέβαλε τα σύνορα, απλώς κατέστησε ανενεργές τις παλιές κοίτες, εξαιτίας των εμφράξεων που έγιναν στα σημεία που αντάμωνε το ποτάμι την Ευθυγράμμιση.
Έτσι δημιουργήθηκε το Πέταλο στον Πέπλο 8.000 στρεμ περίπου . Το μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρεμ περίπου , ποιο κάτω το κτήμα Μόραλη 150 στρεμ. περίπου ποιο κάτω ένα κομμάτι Τουρκικής γης στην Μαυράκανθο, 360 στρεμ περίπου και βέβαια το Αινήσιο Δέλτα 8.000 στρεμ. περίπου. (Το Αινήσιο έχει μια ιδιαιτερότητα. Η κοίτη του ποταμού που είναι και το σύνορο μας είναι ενεργή )
Στην Δ.Ε. Φερών από την Γεμιστή μέχρι και την εκβολή του Έβρου στην θάλασσα στο ποτάμι δεν υπάρχει νησίδα . Οι Τούρκοι σε ένα σημείο της παλιά κοίτης που ξεκινά από το Τσιρώζη και στην περιοχή (Μελλισοκομείο (Γκοτζά Σοβάτ) ανταμώνει την ευθυγράμμιση και όπου υπάρχει έμφραξη της παλιά κοίτης, θεωρούν ότι το σύνορο είναι ποιο μέσα προς την δική μας πλευρά . Το θέμα το χειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία όπως εξάλλου γίνεται κάθε φορά”.