“Το τελευταίο τριήμερο που έχουμε ζήσει πρωτοφανείς στιγμές και στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του κ. Παπαγγελόπουλου με απαξίωση των δημοκρατικών λειτουργιών και στην προανακριτική με την τραγική και προκλητική συμπεριφορά Κυρανάκη”.
Αναλυτικά η παρέμβαση της Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ και στους Δ. Οικονόμου – Ε. Αντωνοπούλου
Μαθήματα δημιουργικής λογιστικής οι εξαγγελίες Μητσοτάκη ή πώς να τριπλασιάσετε τα 8 δις για να φανούν 24
Ακούσαμε προχτές ότι ανακοινώθηκαν μέτρα 24 δις. Τα 4 από αυτά λείπουν θα πρέπει να ανακοινωθούν στο μέλλον. Από τα 20 δις, τα 8 είναι «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση». Δηλαδή όχι μέτρα. Άρα αέρας! Μέσα σε αυτό το πακέτο υπάρχει 2 δις είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, που όπως γνωρίζουμε δεν αποτελεί ενίσχυση διότι επιστρέφεται. Είναι δανεισμός. Στο ίδιο πακέτο έχουμε και 3.5 δις , αναστολές πληρωμών.
Τι απομένει στ’ αλήθεια; τα μέτρα τα οποία αναγγέλθηκαν, βάσει των στοιχείων μας, είναι 8.5 δις. Δηλαδή τα 6,4 ήταν μέχρι τέλος Μαΐου τα οποία όπως ανακοινώσαμε εχτές είναι τα μόνα τα οποία δεν αφορούν δάνεια και δεν επιβαρύνουν τους πολίτες και 2,1 είναι τα καινούργια μέτρα.
Γιατί τα 24 δις μέτρων της ΝΔ χαρακτηρίζονται ως μετρημένη πολιτική; Γιατί είναι μόνο 8,5
Εμείς όταν μιλήσαμε για το πακέτο των 26 δις εκ των οποίων είναι τα 14 ήταν άμεση ρευστότητα, τότε μας κατηγορούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί και ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Όταν βεβαίως ανακοίνωσε 24 δις ο Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε μετρημένος πολιτικός. Η δική μας προσέγγιση που ακολουθήθηκε με βάση την κοινή λογική σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία κ.λπ. ήταν η εμπροσθοβαρής στήριξη με γενναία ρευστότητα.
Αποχαιρετώντας τις εργασιακές σχέσεις: Μόνιμη αναστολή συμβάσεων και επιδότηση ανεργίας, όχι εργασίας.
Εδώ βλέπουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις τραβάνε την κατηφόρα. Μονιμοποιείται η αναστολή συμβάσεων και ουσιαστικά επιδοτείται την ανεργία. Όχι την εργασία. Υπάρχουν μέτρα που βοηθούν αλλά δεν σημαίνει ότι είναι γενναία και αντιμετωπίζουν το μέγεθος της ανεργίας το οποίο θα κληθούμε να βρούμε μπροστά μας. Έχει καταγραφεί και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης. Άρα η κυβέρνηση κρίνεται ως προς το αν παίρνει μέτρα που θα βοηθήσουν την εργασία και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις όρθιες και θα μειώσει το δυνατόν την προσδοκώμενη ύφεση. Άλλο να ανακοινώνονται 24 δις και να ισχύουν 8. Αυτό είναι απόλυτα ψευδές, αποτελεί «δημιουργική λογιστική».
Στην έγκαιρη ένεση ρευστότητας την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αντέταξε αναλγητικά χαμηλής δράσης και υψηλών παρενεργειών στην οικονομία.
Δεν υπάρχει ρευστό σε ενίσχυση επιχειρήσεων να κρατηθούν ανοιχτές. Άρα δεν θα ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις. Ως προς τον ΦΠΑ είναι μέτρο μειωμένης αξίας, εφόσον θα υπάρχουν μειωμένοι τζίροι. Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η κρίση αυτή τη στιγμή είναι παγκόσμια η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλήρη αντίληψη της στιγμής. Η ύφεση είναι παγκόσμια. Συμμετρική απειλή ανά τον κόσμο αλλά θα κριθεί το κατά πόσον θα είναι συμμετρικές οι και συνέπειες θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της κάθε κυβέρνησης. Και οι επιλογές της κυβέρνησης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας θα βρεθεί στην πλευρά των ασύμμετρων συνεπειών της παγκόσμιας ύφεσης.
Σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων η ιδεολογία της αυτορρύθμισης της αγοράς πάει περίπατο.
Για να ανασχέσεις την ύφεση και να κρατήσεις την οικονομία για ένα 4μηνο όρθια οφείλει να υπάρχει έντονη κρατική παρέμβαση, εξ ου και έκανε και την αναστολή στις δεσμεύσεις η ΕΕ και το επέτρεψε.
Θυμίζω πόσο δαιμονοποιημένη ήταν τα προηγούμενα χρόνια η κρατική παρέμβαση. Σε μία κρίση αυτής της μορφής και μεγέθους καταρρέει το στερεότυπο, η ιδεολογία της αυτορύθμισης της αγοράς και της δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Για χρόνια τώρα είναι δαιμονοποιημένη και απαγορευμένη από την ΕΕ.
Όταν στην Ευρώπη ανοίγουν συζητήσεις για εθνικά συστήματα υγείας και κοινωνικό κράτος, η κυβέρνηση ΝΔ αρκείται στις εξομολογήσεις μεταμέλειας Μητσοτάκη
Αυτή την περίοδο λοιπόν διακρίνουμε ότι κατέρρευσε αυτή η επικρατούσα λογική. Γι αυτό άνοιξε ξανά η συζήτηση για τα εθνικά συστήματα υγείας, για το κοινωνικό κράτος, κυρίως στην Ευρώπη όχι τόσο στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταμέλειά του δημοσίως για την άποψη που είχε για το ΕΣΥ το οποίο ήταν έτοιμο να ιδιωτικοποιηθεί. Μετανοεί μεν αλλά όχι εμπράκτως. Ενίσχυση δεν έχουμε ακόμη στο ΕΣΥ:
1. Ό,τι υλοποιήθηκε ως σήμερα ένας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού ούτε καν τα 2,000 που είχαν εξαγγελθεί
2. Δεν είναι μόνιμες θέσεις εργασίας, είναι επικουρικό προσωπικό.
Τρεις μέρες στη Βουλή: Ημερολόγιο απαξίωσης των δημοκρατικών λειτουργιών & ανήκουστων συμπεριφορών στελεχών ΝΔ.
Το τελευταίο τριήμερο που έχουμε ζήσει πρωτοφανείς στιγμές και στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του κ. Παπαγγελόπουλου με απαξίωση των δημοκρατικών λειτουργιών και στην προανακριτική με την τραγική και προκλητική συμπεριφορά Κυρανάκη.