«Με τις ρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας, η ευθύνη για την ύφεση που θα έρθει βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με τις παράδοξες αποφάσεις της βυθίζει καθημερινά τον ελληνικό τουρισμό σε κυριολεκτικά αδιέξοδα»
H oμιλία της Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη” (22.5.2020):
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο για τον τουρισμό ακροβατώντας κυριολεκτικά στο κενό και αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του τουρισμού, των τουριστικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και η υποτιθέμενη εξειδίκευση τους από τον Υπουργό Τουρισμού άφησαν χωρίς απαντήσεις τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του τουρισμού.
Ακούσαμε, κύριε Υπουργέ, ότι ο τουρισμός ανοίγει πρώτα από το yachting και από τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και ρωτάμε: Γιατί εξαιρούνται και πάλι τα καταλύματα εποχιακής λειτουργίας; Ποια είναι η υγειονομική διαφορά ανάμεσα στα μεν και τα δε; Σε σχέση με τα camping, που είπατε ότι θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου. Ποια camping θα είναι αυτά; Τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ή τα εποχιακής;
Κύριε Υπουργέ, στις προχθεσινές σας εξαγγελίες υπάρχουν κι άλλα υγειονομικά παράδοξα και αναφέρομαι ιδιαίτερα στις μεταφορές. Γιατί επιτρέπετε τις διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 15 Ιουνίου, αλλά από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τις ανοίγετε την 1η Ιουλίου; Υπάρχει κάποια υγειονομική αιτιολογία; Προφανώς και όχι. Οι τουρίστες, δηλαδή, που θα θέλουν να επισκεφτούν τη Χαλκιδική αυτήν την περίοδο θα πρέπει να πετάξουν για Αθήνα και μετά να μεταβούν οδικώς στη Χαλκιδική; Γιατί; Γιατί «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» και την αφήνουμε τελευταία για έκπληξη; Ή γιατί η Βόρεια Ελλάδα γενικώς δεν ανήκει στην Ελλάδα; Δηλαδή είναι άλλη χώρα εκείνη;
Δεν είπατε τίποτα για τις χώρες προέλευσης τουριστών. Σας ακούμε τόσο καιρό να μιλάτε για γέφυρες και διμερείς συμφωνίες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη ποιες θα είναι αυτές οι χώρες. Θα είναι μέσα οι χώρες των Βαλκανίων;
Ο Πρωθυπουργός είχε τετραμερή τηλεδιάσκεψη με Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία. Τι θα γίνει με τις χώρες αυτές; Τι συζητιέται σε αυτές τις τηλεδιασκέψεις; Δεν έχουμε αποτελέσματα τελικά για το τι θα γίνει; Τι θα γίνει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν καραντίνα σε όσους πολίτες τους επιστρέφουν από το εξωτερικό; Αυτά δεν έχουν συζητηθεί; Έχετε να πείτε κάτι πάνω σε αυτά τα ζητήματα;
Και σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, πάλι δεν είπατε τίποτα σε σχέση με το πότε ανοίγουν τα σύνορα. Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής έχουν προκρατήσεις σε εκκρεμότητα με τις βαλκανικές χώρες και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν στους τουρίστες που θέλουν να έρθουν οδικώς. Στο θέμα του οδικού τουρισμού, επίσης, υπάρχει μια σειρά από υγειονομικά παράδοξα με βασικότερο το γιατί στα τουριστικά λεωφορεία και στα ΚΤΕΛ επιβάλλονται μισές πληρότητες, ενώ στα αεροπλάνα δεν επιβάλλονται μισές πληρότητες. Ποια είναι η επιστημονική λογική σε αυτές τις ρυθμίσεις σας;
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον τουρισμό δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε καθόλου για τα 30 εκατομμύρια ευρώ που δίνετε για τον εσωτερικό τουρισμό, όταν η Ιταλία δίνει άμεσα 500 ευρώ σε κάθε Ιταλό που θα επιλέξει τουριστικό προορισμό της χώρας. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι τα 30 εκατομμύρια -εσείς δηλαδή, όχι εμείς- θα αλλάξουν τα δεδομένα. Μα, αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Επίσης, ακούσαμε για μέτρα στήριξης της τουριστικής οικονομίας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι από το πακέτο αυτό οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν και πολλά να περιμένουν. Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραμένει κενή εξαγγελία και παραπέμπεται για αργότερα. Και η αλήθεια είναι ότι οι επαγγελματίες που υποβάλλουν σήμερα τις φορολογικές τους δηλώσεις βλέπουν στις βεβαιώσεις φόρου ότι καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή 100%.
Σε ό,τι αφορά ενοίκια και ασφαλιστικές εισφορές, οι διευκολύνσεις τελειώνουν τον Ιούνιο, ενώ οι υποτιθέμενες ισοδύναμες φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων πάνε κι αυτές στις καλένδες. Οι μειώσεις στον ΦΠΑ αφορούν σε ελάχιστα είδη και έχουν ως ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι τα τουριστικά πακέτα για την επόμενη χρονιά δεν θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, όπως υποτίθεται λέτε ότι το 2021 θα πρέπει να επιδιώξουμε μια επιθετική ανάκαμψη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή συνεχίζει να μην περιλαμβάνει τις ατομικές επιχειρήσεις τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή, των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, των ατομικών επιχειρήσεων. Όμως και οι εργαζόμενοι, αυτοί κυρίως, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αφήνονται στο έλεος της αγοράς κυριολεκτικά.
Ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε εκ περιτροπής εργασία θα έχουν βαριές απώλειες στα εισοδήματά τους και το επόμενο τρίμηνο. Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που εξαγγέλθηκε δεν καλύπτει το 50% που περικόπτεται από τις ρυθμίσεις Βρούτση. Το επίδομα που θα δίνεται σε αυτούς τους εργαζόμενους, μένει να δούμε πότε θα το καταβάλλετε, αν θα το καταβάλλετε έγκαιρα και κυρίως τι θα γίνει με τη βύθιση της αγοραστικής δύναμης αυτών των εργαζομένων και την ύφεση που αυτή θα πολλαπλασιαστεί αναπόφευκτα.
Για τους ανέργους του τουριστικού κλάδου η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα του τουριστικού κόσμου για την παράταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν καταφέρουν να δουλέψουν αυτό το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο που θα διακοπεί το ταμείο ανεργίας, θα περάσουν όλο το χειμώνα πεινώντας.
Τέλος, ενώ οι προετοιμασίες των επαγγελματιών για το άνοιγμα της αγοράς έχουν εντατικοποιηθεί, δεν υπάρχουν ακόμη τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό, παρά μόνο σε διαρροές, όπως πριν από λίγο σε μία εφημερίδα. Δεν ξέρω αν αληθεύει θα μας το πείτε μετά.
Και ρωτάμε το εξής: Είμαστε οχτώ ημέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ. Γιατί δεν υπάρχουν αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Γιατί αυτά τα πρωτόκολλα δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί εδώ και τρεις μήνες; Γιατί όλα πρέπει να γίνονται την τελευταία στιγμή, κύριε Υπουργέ;
Και κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι με τις ρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας, η ευθύνη για την ύφεση που θα έρθει βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με τις παράδοξες αποφάσεις της βυθίζει καθημερινά τον ελληνικό τουρισμό σε κυριολεκτικά αδιέξοδα.