Την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ με τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού και τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα».
Οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου, συζητήθηκαν τη Δευτέρα 25/5/20 στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων δεδομένου ότι αφορούν στον τομέα ευθύνης 9 υπουργείων. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η ακρόαση φορέων και η συζήτηση των άρθρων.
«Η κοινωνία στάθηκε όρθια από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ»
«Βγήκαμε από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με σοβαρές, λαμβανομένων των συνθηκών, αλλά περιορισμένες απώλειες, αποδεικνύοντας ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Ανακτήσαμε το χαμένο κύρος της χώρας μας, αποκαταστάθηκε το αίσθημα υπερηφάνειας και δεχθήκαμε δικαίως τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα. Είναι τώρα η ευκαιρία, τηρώντας αυστηρά το πλάνο και τα μέτρα, να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός.
Επιφύλαξη για την τελική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως η πανδημία απέδειξε ότι δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας αυτό που θα μας έσωζε γιατί η κοινωνία στάθηκε όρθια από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της πανδημίας, απέφυγε την κριτική και έκανε προτάσεις. «Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Δεν το αμφισβητούμε. Εσείς λέτε ότι είναι έργο της κυβέρνησης. Εμείς λέμε ότι ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από αυτά που έγιναν στην Ιταλία», είπε ο βουλευτής.
«Για άλλη μια φορά ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο – μαμούθ που συνιστά παράδειγμα κακής νομοθέτησης», ανέφερε ο Ανδρέας Πουλάς,ο ειδικός αγορητής από το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ότι «εκτός από το μεγάλο αριθμό άρθρων -158 άρθρα- που περιλαμβάνει, εισάγει διατάξεις άσχετες με την αντιμετώπιση της Covid, χωρίς επείγοντα χαρακτήρα, για σειρά ρουσφετολογικών διευθετήσεων. «Η σπουδή με την οποία εισάγετε αυτές τις διατάξεις δείχνει ότι δεν αλλάζετε πρόσωπο αλλά είστε η κυβέρνηση των δικών σας παιδιών», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
«Ισοπέδωση δικαιωμάτων, όσων έχουν απομείνει», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης που παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα από το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πολιτική που ακολούθησε ώστε να βγουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από το lockdown, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού το λογαριασμό έστειλε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. «Από τα τέλη Γενάρη, με 9 ΠΝΠ και πάνω από 350 υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, η κυβέρνηση έδωσε τα νέα όπλα στο κεφάλαιο ώστε να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα», είπε ο βουλευτής.
Μαζικά τεστ και ψηφιακή ιχνηλάτιση ώστε να φανεί ποιοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ποιοι αρνητικοί, για την υγειονομική θωράκιση και για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας σε σωστές βάσεις, ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδη, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου. «Από τη φάση της σκληρής και απόλυτης καραντίνας, τώρα γίνεται το αντίθετο. Βγαίνουμε από τα σπίτια μας στα τυφλά», είπε η βουλευτής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα. Όσο για τα μέτρα στήριξης, είπε ότι «είναι άτολμα και ανεπαρκή, είναι ασπιρίνες μπροστά στην κρίση πτώχευσης», και γι΄αυτό το ΜέΡΑ 5 θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.
Καταγγελίες Πολάκη για απευθείας αναθέσεις και «ρουσφέτια» στην υγεία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με άρθρο που έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των ΠΝΠ, κάνει «απαράδεκτη προσπάθεια να καθαρίσει τη σκανδαλώδη συμπεριφορά και πρακτική του κ. Καρβέλη, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ». Όπως είπε, με την προωθούμενη διάταξη, δαπάνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, κατά την περίοδο της πανδημίας, θεωρούνται νόμιμες. «Του δίνετε νομική κάλυψη να την επικαλεστεί στο δικαστήριο, διότι παρήγγειλε τις στολές της υψηλής προστασίας με 18 ευρώ ενώ στην 1η ΥΠΕ τις πήραν με 8 ευρώ. Έλεγε ότι θα τις φέρει σε συγκεκριμένο χρόνο, δεν τις έφερε και τον νομιμοποιείτε αν και δεν τις έχει φέρει και τώρα ακόμα. Αυτό είναι βάζω πλάτη στο πλυντήριο», είπε ο Παύλος Πολάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη.
«Δεν έγινε καμία απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ΠΝΠ, επειδή αναφέρεστε και στην 6η ΥΠΕ αλλά και σε όλες τις ΥΠΕ», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι «με βάση την ΠΝΠ, υπήρχαν δημόσιες προσκλήσεις προκειμένου να υποβληθούν προσφορές». Καθώς ο κ. Πολάκης έθεσε ζήτημα και για τα τεστ αντισωμάτων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως θα γίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, το έχουμε αποδείξει», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Κατερίνα Παπανάτσιου: «Μισή δουλειά, μισός μισθός»
Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκή και περιορισμένης εμβέλειας, πολλά από τα μέτρα. «Οι επιλογές της κυβέρνησης ακόμη και με λύσεις που δίνουν κάποια ρευστότητα, δημιουργούν νέα χρέη και αφήνουν ξεκρέμαστο το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων και των πολιτών», είπε η κ. Παπανάτσιου. Ιδίως για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η βουλευτής υπογράμμισε ότι απαιτείται σχέδιο για τη συνέχεια διότι δεν θα έχει περάσει ακόμη η καταιγίδα. Κάλεσε πρωτίστως την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει στο δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός», αν αποτελεί σχέδιο η απελευθέρωση των απολύσεων και το πάγωμα του κατώτατου μισθού.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ