Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί 2,3%, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Από τις χώρες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε πολύ στη Γαλλία και την Ιταλία – όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν πιο αυστηρά και εφαρμόστηκαν νωρίτερα – κατά 5,8% και 4,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωση 0,1% και 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Το ΑΕΠ σημείωσε, επίσης, σημαντική πτώση στον Καναδά, τη Γερμανία και τη Βρετανία (κατά 2,6%, 2,2% και 2,0%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 0,1%, πτώσης 0,1% και μηδενικής μεταβολής στο προηγούμενο τρίμηνο).
Στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες πολιτείες επέβαλαν μέτρα παραμονής στο σπίτι στο τέλος Μαρτίου, η μείωση του ΑΕΠ ήταν λιγότερο μεγάλη (1,2% έναντι αύξησης 0,5% στο προηγούμενο τρίμηνο). Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο έναντι πτώση 1,9% στο προηγούμενο. Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,8% και 3,3%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 01% και 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 1,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ΗΠΑ (0,3%), ενώ η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση (5,4%).