Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χθες η Μινεάπολη, στις ΗΠΑ. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την οργή τους αφότου κυκλοφόρησε βίντεο με τη βίαιη σύλληψη ενός άοπλου Αφροαμερικανού από λευκούς αστυνομικούς. Εκτεταμένες είναι οι λεηλασίες και οι εμπρησμοί κτηρίων ενώ υπάρχουν πληροφορίες για έναν ακόμη νεκρό από πυρά αστυνομικών.
Σύμφωνα με το CBS Minessota, ο άντρας εντοπίστηκε κοντά σε ένα ενεχυροδανειστήριο. Ο John Elder, εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, ερωτηθείς για τον υπεύθυνο της δολοφονίας ανέφερε πως “Μάλλον πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος”.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο σημείο που εκτυλίχθηκε η αναίτια δολοφονία. Οι προδομένοι πολίτες της Μινεάπολης, επιτέθηκαν λεκτικά στην αστυνομία, καταδεικνύοντας την βαρβαρότητα του εγκλήματος που διαπράχθηκε. “Δεν νιώθουμε ασφαλείς”, φώναξαν.
MINNEAPOLIS PROTESTS: Fires were set and businesses looted Wednesday night in Minneapolis, Minnesota. This was the second night of protests after George Floyd died in police custody. The mayor of Minneapolis has requested help from the National Guard. pic.twitter.com/5I9yuVZp4s
— CBS 21 News (@CBS21NEWS) May 28, 2020
Στο σύνθημα “Black Lives Matter” και στην κραυγή των διαδηλωτών για δικαιοσύνη η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου ενώ το πλήθος επιτέθηκε πίσω με πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα.
Οι μνήμες είναι νωπές από την ατμόσφαιρα εμφυλίου τον Αύγουστο του 2014 στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου Μάικλ Μπράουν. Την εν ψυχρώ δολοφονία του μόλις 22 ετών αφροαμερικανού Τζον Κρόφορντ στο Οχάιο επειδή κρατούσε πλαστικό πιστόλι την ίδια χρονιά. Τον στραγγαλισμό του 43χρονου αφροαμερικανού πωλητή παρανόμων τσιγάρων Ερικ Γκάρνερ από αστυνομικούς, στους οποίους ουδέποτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες, πάλι το 2014.
Ο θάνατος του τελευταίου είχε γεννήσει το κίνημα Black Lives Matter, όμως έκτοτε ελάχιστα άλλαξαν. Οι συχνά αναίτιες δολοφονίες μελών της πολυπληθέστερης μειονότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα όργανα της τάξης αποτελούν βαθιά, κακοφορμισμένη πληγή που δε λέει να κλείσει. Μια πληγή στην καρδιά της «καλύτερης» -όπως αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται- δημοκρατίας στον κόσμο.
«Η σκιά της φυλετικής Ιστορίας εξακολουθεί να πλανάται πάνω μας» είχε παραδεχτεί άλλωστε και ο πρώτος εκλεγμένος αφροαμεριανός Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επέτειο των 50 χρόνων από την Ματωμένη Κυριακή την ειρηνική πορεία 600 μαύρων το 1965 στην Αλαμπάμα, που ζητούσαν ίσα διαιώματα για την κοινότητά τους και που η αστυνομία είχε καταπνίξει στο αίμα στην γέφυρα Edmund Pettus στην πόλη Σέλμα.
Πενηνταπέντε χρόνια μετά, οι αφροαμερικανοί αντιμετωπίζονται από πολλούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έχουν τις πλέον κακοπληρωμένες δουλειές, έχουν λιγότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, ζουν σε υποβαθμισμένα προάστια ή πόλεις, ενώ στοχοποιούνται ευκολότερα εξαιτίας του χρώματός τους.
Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι δυνάμεις ασφαλείας, αστυνομικοί και ιδιωτικοί φρουροί σκοτώνουν έναν αφροαμερικανό κάθε 28 ώρες και στην πλειονότητά τους, τα θύματα δεν οπλοφορούν. Άλλη έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έδειξε ότι για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις οδηγούνται στη φυλακή μόλις δύο λευκοί έναντι 11 Αφροαμερικανών με τις ποινές των δεύτερων, να είναι κατά 20% βαρύτερες.