Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη, καθώς η κρίση που έχει φέρει ο κορωνοϊός ωθεί το χρέος σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι συμφώνησαν τον Μάρτιο να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα-μέλος, δίνοντάς τους περισσότερο περιθώριο για την αντιμετώπιση του άνευ προηγουμένου οικονομικού σοκ. Ωστόσο, πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ως απάντηση στην οικονομική κρίση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 και στο 182,6% το 2021, από το 176,6% του ΑΕΠ το 2019.
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους το 2020, θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά θα έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση αυτής της αναλογίας το 2021», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στο CNBC, λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Σε ότι αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε πως μία από τις κύριες αβεβαιότητες για το 2020 είναι οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
«Το ποσοστό ύφεσης αυτής της χρονιάς, του 2020, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.