Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Κουμουνδούρου για «σπέκουλα» και «χαιρεκακία» σχετικά με τη βουτιά της ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες. «Ας μην επικαλεστούν το lockdown», παροτρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πανηγυρίζει γιατί «η οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους». Οι κυβερνητικοί «γκουρού» της ανάπτυξης ξεχνούν όμως ότι:
Παρέλαβαν οικονομία με ανάπτυξη 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Την έριξαν στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους όταν υποτίθεται θα κάλπαζε το επιτελικό κράτος της ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κατάφεραν να μετατρέψουν την ανάπτυξη σε ύφεση 0,9%.
Ας μην επικαλεστούν το lockdown. Αυτό αφορά 15 μέρες το Μάρτιο από τις 90 του πρώτου τριμήνου του έτους.
Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έφερε και επίσημα την ύφεση πριν καν έρθει η πανδημία.
Όσο για τις αναφορές σε “μικρόψυχη” και “χαιρέκακη” αντιπολίτευση, πρέπει να έχει πολύ θράσος η ΝΔ του “Βάστα Σόιμπλε” για να τις χρησιμοποιεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή της κρίσης κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισής της.
Αντί λοιπόν να ψάχνει προσχήματα, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων για ρευστότητα και τόνωση της ζήτησης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι». Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες.
Νωρίτερα ο κυβ. εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «σπέκουλα» και «χαιρεκακία» για τη βουτιά άνω του 3,5% στην ανάπτυξη από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ
«Χρειάστηκαν δύο ανακοινώσεις από διαφορετικές… τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβεβαιώσουν αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεκουλάρει ανεύθυνα στην οικονομία και εύχεται μικρόψυχα να βγει η Ελλάδα “πρωταθλήτρια στην ύφεση”, όπως είπε ο αρχηγός του στη Βουλή πριν ένα μήνα, αναζητώντας πολιτικό σωσίβιο σε αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνει:
«Επί της ουσίας, όμως, η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι:
Η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους και ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο χαιρέκακα προεξοφλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ύφεση στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη.
Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που κατάφερε να εξασφαλίσει από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της. Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη – παγκοσμίως – κατάσταση. Με σύνεση και υπευθυνότητα θα τα καταφέρουμε. Όσο και αν αυτό στενοχωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν χαίρεται με καμία επιτυχία της χώρας».
“Boυτιά” στις επενδύσεις
Σε ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο. Η καταναλωτική δαπάνη δέχθηκε πιέσεις, ενώ σχετική ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εξαγωγές. Βουτιά έκαναν οι επενδύσεις. Πρόκειται για μία πρώτη γεύση από τον αντίκυπο της πανδημίας και του lockdown. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε σαφώς το δεύτερο τρίμηνο, οπότε και αναμένεται βουτιά του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του tovima.gr.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Η εικόνα των κυριότερων μεγεθών, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχε ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.
Ετήσιες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.
Χρήστος Σταϊκούρας: Η ύφεση σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη
Εφιαλτικά σενάρια για το κλίμα στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές θα πληγούν με καύσωνες
«Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η συντεταγμένη πορεία της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».
Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται – μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».