Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για αύριο Τρίτη οι εκπαιδευτικοί εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή στη 1 το μεσημέρι.
Οι καθηγητές ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, να καταργηθεί η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό και επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές της ΝΔ, κατά, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τρίτη στις 10 το πρωί. Η δεύτερη συζήτηση επί των άρθρων και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, μετά το τέλος των επίκαιρων ερωτήσεων.
Ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει εξάλλου, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια των σχολείων. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής δημοσιοποίησε την έκθεσή της επί του νέου νομοσχεδίου, εστιάζοντας αρχικά στην επιστροφή της διαγωγής στα σχολεία.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την ενημέρωση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, προανήγγειλε, επίσης, την επαναφορά των αποβολών 3, 4 και 5 ημερών που είχαν περιοριστεί το 2017 σε αποβολές έως 2 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός διαγωγής στα σχολεία είχε καταργηθεί το 2017 από τον Κώστα Γαβρόγλου, μετά από αίτημα 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν την κατάργηση της διαγωγής κοσμίας.
Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει ερωτήματα για το περιεχόμενο της διάταξης για τη διαγωγή, επικαλούμενη «τις ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 που αφορούν στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με νόμιμο σκοπό».
Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί το «κατά πόσον σχετίζεται η αναγραφή της διαγωγής των κατόχων των εν λόγω τίτλων με τους σκοπούς έκδοσής τους, οι οποίοι συνίστανται στην απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης, καθώς και κατά πόσον η εν λόγω αναγραφή σε δημόσια έγγραφα εξυπηρετεί θεμιτό σκοπό δημόσιου συμφέροντος και τηρεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένου υπόψη ότι η αναγραφόμενη στο απολυτήριο διαγωγή κατά τον χρόνο κτήσης του τίτλου θα αποκαλύπτει στο διηνεκές στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενή αξιολόγηση, στιγματισμό ή ακόμη και δυσμενή διακριτική μεταχείριση, ιδίως σε διαδικασίες πρόσληψης».