Οργανώσεις που εκπροσωπούν ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δημοσιογράφους και εκδότες ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει “πιο αυστηρά μέτρα” απέναντι στις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.
Η κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών και η Ένωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Σταθμών της Ευρώπης, δημοσιεύθηκε μετά την παρουσίαση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες των νέων μέτρων κατά της παραπληροφόρησης, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο λόγω της πανδημίας covid-19.
Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι “ανησυχούν από την αύξηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας”, η οποία “ έχει καταστροφικές επιπτώσεις”. Εκτιμούν παράλληλα ότι ο ευρωπαϊκός “κώδικας σωστής πρακτικής”, που υπεγράφη το 2018 από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, “απεδείχθη ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει την πηγή και τους υποκινητές της παραπληροφόρησης που διασπείρεται στο Διαδίκτυο”.
“Είναι άμεση ανάγκη να τεθούν στη διάθεσή μας αποτελεσματικά μέσα για να εκτιμάται καλύτερα και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με επιτυχία”, τονίζουν, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη “εξαρτάται πάρα πολύ από την καλή θέληση των συστημικών παραγόντων”. Μεταξύ “των πολύ πιο αυστηρών μέτρων” που ζητούν είναι “ένα καθεστώς κυρώσεων”, ώστε να διασφαλίζεται ότι “οι υπογράφοντες του κώδικα σωστής πρακτικής να αναγκαστούν να δράσουν”. Τα μέτρα αυτά “θα πρέπει να ωθούν και όχι να τιμωρούν τα μέσα ενημέρωσης”, δηλαδή “θα πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ελευθερία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία του περιεχομένου”. Τέλος ζητούν να διεξαχθεί με πιο “συστηματικό” τρόπο ένας διάλογος με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η ΕΕ ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τις εταιρείες του Διαδικτύου να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του “τεράστιου κύματος παραπληροφόρησης” που προκάλεσε η πανδημία, κατά τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσής της για τις ενέργειες που τέθηκαν σε εφαρμογή.
Πηγή: ΑΠΕ