Tο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αττικής στην Ψυττάλεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα και αναζητούν απαντήσεις για το πως η περίοδος της καραντίνας επηρέασε τους πολίτες.
Η ανάλυση στα εργαστήρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνει με μετρήσιμο τρόπο την αντίδραση του πληθυσμού της Αττικής στην ψυχολογική πίεση της πανδημίας από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαΐου.
«Αυτό που παρατηρήσαμε κατ’ αρχάς είναι η αύξηση κατά 60% στη χρήση κοκαΐνης σε σχέση με το 2019. Αυτό ήταν το πρώτο εντυπωσιακό εύρημα. 80.000 άνθρωποι στην Αττική έκαναν χρήση αυτή την περίοδο. Επίσης είδαμε αύξηση της αμφεταμίνης και της μεθαμφεταμίνης που διαχρονικά αυξάνεται από το 2010 και μετά. Είδαμε ακόμα αύξηση σε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 30-60% ανάλογα με τη δραστική ουσία», ανέφερε ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και ψυχίατρο, Χρήστο Λιάπη, ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας τα στοιχεία έδειχναν μια αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης εν μέσω των περιοριστικών μέτρων η κατάσταση είναι επόμενο να επιδεινωθεί. Σε ότι αφορά τη χρήση αντικαταθληπτικών και αγχολυτικών ο κ. Λιάπης επισημαίνει: «Είναι αναμενόμενο όταν κάποιος βλέπει τον εαυτό του χωρίς αξία, τους γύρω εχθρικούς και το μέλλον αβέβαιο και χωρίς ελπίδα-συνθήκες που διαμορφώθηκαν εντός της πανδημίας-να κρούει την θύρα της κατάθλιψης.»
https://www.youtube.com/watch?v=cltnIiCbkWM&feature=youtu.be
Την ίδια περίοδο για πρώτη φορά η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανίχνευσε στα λύματα αρκετά αντιικά φάρμακα και αντιβιοτικά, ενώ τριπλασιάστηκε η κατανάλωση παρακεταμόλης. Αντίστοιχα μειώθηκε η χρήση σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες επίσης κατέγραψαν μεγάλη αύξηση στη χρήση απορρυπαντικών αλλά και απολυμαντικών, ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται στις απολυμάνσεις κτιρίων.
«Μέσα από την ανάλυση των μη επεξεργασμένων λυμάτων ενός πληθυσμού μπορεί κάποιος να δει τις συνήθειες, τι καταναλώνουν αλλά και το επίπεδο της υγείας ενός πληθυσμού. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε να δούμε μέσα στην εβδομάδα πότε υπάρχει αύξηση του άγχους και πότε όχι», επισημαίνει ο κ. Θωμαϊδης.
H ανάλυση των λυμάτων δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα και αποτυπώνει την πορεία μιας κοινωνίας. Σε ότι αφορά τον κορωνοϊό η ανάλυση μπορεί να δείξει αν υπάρχει έξαρση της ασθένειας σε μια περιοχή και μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις αρχές προκειμένου να λάβουν μέτρα.
Πηγή: Euronews