Ένα εμβληματικό κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά ετοιμάζεται να «μεταμορφωθεί» το προσεχές διάστημα προκειμένου να στεγάσει επιτελικές υπηρεσίες του δήμου καθώς και εκθεσιακό χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση. Η μελέτη για την «αυριανή» του εικόνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το μεσημέρι στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.
Το συγκεκριμένο κτίριο, συνολικού εμβαδού 3.700 τ.μ. με τη διακριτική ονομασία Α2, είναι χτισμένο την περίοδο του 1895 – 1905, ενώ το 2003 το κέλυφος του χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Χρησιμοποιήθηκε σε όλη την ιστορική πορεία για διάφορους σκοπούς: αρχικά ως θάλαμος οπλιτών από τον οθωμανικό και στη συνέχεια, μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1912 από τον Ελληνικό στρατό, αλλά και ως φυλακή γυναικών όταν το πρώην στρατόπεδο ήλεγχαν οι δυνάμεις της γερμανικής κατοχής.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης για την αξιοποίηση του κτιρίου Α2 από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, οι νέες λειτουργίες του θα συμβάλλουν ώστε να ενταχθεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου στην κοινωνική ζωή της πόλης και η συνολική έκταση των 332 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, σε τόπο αναψυχής υπερτοπικού χαρακτήρα αυξάνοντας παράλληλα το πράσινο στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
«Με την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος πάγιων διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας και άνοιξε ένας νέος κύκλος για την αξιοποίησή του και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου», είπε ο κ.Δεμουρτζίδης, ανακοινώνοντας ότι ο δήμος θα ξεκινήσει μελέτες για την αξιοποίηση έξι ακόμη κτιρίων, εκ των οποίων το ένα θα χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο Ευρημάτων του Μετρό.
Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις παρεμβάσεις στο χώρο, ενώ πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκε πως θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για τα επόμενα κτίρια με ένα εκατ. ευρώ, ώστε στη συνέχεια τα έργα να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε ενώπιον στελεχών της Αναπτυξιακής Μείζονος Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης ΑΕ (ΜΟΔ), Γιώργου Παπαδημητρίου, που συνεργάστηκαν με τον δήμο για την εκπόνησή της μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού. Το παρών έδωσαν επίσης στην εκδήλωση η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και δημοτικοί σύμβουλοι.
Για πετυχημένο πείραμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έκανε λόγο ο κ.Παπαδημητρίου, ενώ η κ.Αντωνίου τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά και για τα υπόλοιπα κτίρια του πρώην στρατοπέδου. Η κ.Πατουλίδου από την πλευρά της μίλησε για την οικονομική βοήθεια από την περιφέρεια κάνοντας λόγο για την «αρχή μιας διαδρομής που θα ομορφύνει μία περιοχή». Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕΕ/ΟΤΑ, Μαρία Καραγιάννη.