Ως προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ εκλαμβάνουν παρατηρητές την σημερινή (συμπληρωματική) τοποθέτηση της Γερμανικής κυβέρνησης. Το Βερολίνο χαιρετίζει μεν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία, όπως λέει, ξεκίνησε από το 2014, την αποσυνδέει, ωστόσο από τις σχετικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως με τη συμφωνία Δένδια- Ντι Μάϊο “δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας
Στο σημερινό briefing των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου ( Regierungspressekonferenz ) δόθηκε συμπληρωματικά σε απάντηση ερώτησης από το briefing της Παρασκευής (12.06.2020) η εξής ανακοίνωση:
Προσθήκη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου (ΒΡΑ) στην Κυβερνητική Συνέντευξη Τύπου της 12.06.2020
Στο ερώτημα, πώς αξιολογεί η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση την βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διευρύνει για μια ακόμα φορά την ελληνο-ιταλική ΑΟΖ και έχει συνέπειες και για τη Λιβύη και την πετρελαϊκή σύνδεση Λιβύης και Ιταλίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου (ΒΡΑ) ανακοινώνει ότι:
«Το ακριβές λεκτικό της βασιζόμενης στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι δυνατή η λεπτομερής αξιολόγηση του περιεχομένου της. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει καταρχήν τις συμφωνίες εκείνες που ρυθμίζουν δεσμευτικά τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η συμφωνία είχε ήδη συνομολογηθεί το 2014 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και κατέστη πλέον δυνατή η επικύρωσή της. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Η δήλωση φαίνεται πως αποσυνδέει την συμφωνία από το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εκκρεμότητες που έχει προκαλέσει η τουρκική προκλητικότητα, κάτι που ανησυχεί διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.