Το θέμα του κορωνοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων είναι βεβαίως ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Η Kölner Stadt-Anzeiger γράφει για το lockdown στο Γκυντερσλό και την εικόνα της Γερμανίας: «Τώρα λίγες μέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ορκίζεται για το καλό των Ευρωπαίων και τη συνοχή. Διαβεβαιώσεις που ηχούν κούφιες στα αυτιά πολλών πολιτικών και πολιτών στην ανατολική Ευρώπη. Μαθαίνεται και στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία πώς περνάνε οι οικονομικοί μετανάστες στη Γερμανία. Και οι διηγήσεις τους δεν είναι πάντα κολακευτικές».
Η κατάσταση προκαλεί εύλογα ανησυχία και στην Ελλάδα δεδομένου πως τα σύνορα άνοιξαν και Γερμανοί τουρίστες μπορούν να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα προς ελληνικούς προορισμούς ή να έρθουν οδικώς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων.
H Tagesspiegel γράφει επίσης για την αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία: «Η πανδημία δεν τελείωσε. Καμία πρόταση δεν επανέλαβαν τόσο συχνά την προηγούμενη εβδομάδα οι πολιτικοί. Τα λόγια τους όμως χάνονται πίσω από τα γεμάτα πάρκα και τις αγορές. …Συνέκριναν την κατάσταση και με τους ελέγχους στην κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση στην καθημερινότητα υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να σε πιάσουν. Υπάρχει όμως και μια άλλη καμπύλη που εδώ και χρόνια αυξάνεται. Αυτή των ατυχημάτων».
Αφορμή για την άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων στις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ είναι οι φόβοι για εξάπλωση του κορωνοϊού από τους πάνω από 1.550 εργαζομένους του σφαγείου Τένιες (επί συνόλου 6.500), οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου επιβάλλονται λίγο πολύ τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν και μέχρι πρόσφατα: κλείνουν και πάλι σινεμά, εστιατόρια και μπυραρίες και απαγορεύονται οι συναθροίσεις, ενώ οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του τοπικού πρωθυπουργού Άρμιν Λάσετ ξεκίνησαν άμεσα μαζικά τεστ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός έχει πλήξει και τον τοπικό πληθυσμό. Τις τελευταίες ώρες σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές στο Γκίτερσλο από τους κατοίκους, οι οποίες περίμεναν περί τις δύο ώρες στον καυτό ήλιο για να κάνουν το τεστ του κορωνοϊού. Ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι κάτοικοι έσπευσαν στα σημεία που τους υποδείχθηκαν από τις αρχές, είναι ότι σε λίγες μέρες ξεκινούν οι θερινές διακοπές στο κρατίδιο και πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν για τις διακοπές τους είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Ήδη πάντως ορισμένα γερμανικά κρατίδια, κλασικοί τουριστικοί προορισμοί για Γερμανούς, όπως πχ. η Βαυαρία, ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται εφεξής τουρίστες από περιοχές της χώρας με μαζικά κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι πλέον η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Προφανώς για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Άρμιν Λάσερ προειδοποίησε για «στοχοποίηση» των τουριστών από τις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ.
«Σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού;
Γερμανοί επιδημιολόγοι προειδοποιούν πάντως για «σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους και ο επιφανής Κρίστιαν Ντόρστεν, από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, ο οποίος τονίζει ότι στη παρούσα φάση είναι καθοριστικό να αποτραπεί μια εξάπλωση του ιού και σε άλλα σημεία της Γερμανίας. Αρκετοί επιδημιολόγοι επιρρίπτουν στον τοπικό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ολιγωρία στην επιβολή έγκαιρων περιοριστικών μέτρων, δηλώνοντας ότι και στο ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία η άμεση αντίδραση των αρχών αποδείχθηκε καθοριστική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη Γερμανία έφθασε, σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λόγω των διαφόρων νέων εστιών στη χώρα στο 2,76. Όπως όμως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ o εν λόγω «ευαίσθητος» δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση στη Γερμανία μόνο το τελευταίο τετραήμερο και ότι η αύξηση οφείλεται στα κρούσματα στα σφαγεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στις διάφορες συναθροίσεις. Ο άλλος δείκτης, ο «σταθερός», που αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα των κρουσμάτων για το περασμένο δεκαήμερο βρίσκεται στο 1,83. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 1.000 τη μέρα, ενώ τον Απρίλιο τα κρούσματα ήταν καθημερινά μερικές χιλιάδες.
Πηγή: DW