Έναν νέο τύπο γρίπης των χοίρων, ικανό να προσβάλει ανθρώπους και να προκαλέσει πανδημία, ανακάλυψαν ερευνητές στην Κίνα, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Ο νέος τύπος ονομάζεται G4 και προέρχεται γενετικά από το στέλεχος H1N1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009. Καθώς πρόκειται για νέο ιό, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μικρή ή και καθόλου ανοσία σε αυτόν.
Αν και δε συνιστά μείζον πρόβλημα μέχρι στιγμής, ο νέος τύπος της γρίπης των χοίρων διαθέτει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ώστε να μολύνει ανθρώπους», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, επιστήμονες σε κινεζικά πανεπιστήμια και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.
Μεταξύ του 2011 και του 2018, οι ερευνητές πήραν 30.000 ρινικά επιχρίσματα από χοίρους σε σφαγεία σε 10 κινεζικές επαρχίες και σε ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο, γεγονός που τους επέτρεψε να απομονώσουν 179 ιούς γρίπης των χοίρων. Η πλειονότητα ήταν ενός νέου είδους, το οποίο είναι κοινό στους χοίρους από το 2016. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, μεταξύ των οποίων και σε κουνάβια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελέτες για την γρίπη, επειδή παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους. Το G4 παρατηρήθηκε ότι είναι πολύ μολυσματικό, αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια από ό, τι άλλοι ιοί.
Από τις μελέτες προέκυψε επίσης ότι η ανοσία του ανθρώπου από την έκθεση στην εποχική γρίπη δεν παρέχει προστασία από το G4. Περισσότεροι από ένας στους 10 εργαζόμενους σε σφαγεία είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό.
Ο ιός, τον οποίο οι ερευνητές ονομάζουν G4 EA H1N1, έχει ήδη περάσει από ζώα σε ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, το οποίο αποτελεί και τη βασική ανησυχία των επιστημόνων.
Η μελέτη, επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ συνιστά «μία καλή υπενθύμιση» ότι διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο νέας εμφάνισης παθογόνων, καθώς και ότι τα εκτρεφόμενα ζώα, με τα οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή παρά με την άγρια φύση, μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή σημαντικών πανδημικών ιών.
naftemporiki.gr