Η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Ρωσία, είναι ορισμένες από τις χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις χώρες προέλευσης τουριστών καθώς δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει την πανδημία και καταγράφουν καθημερινά πολλά νέα κρούσματα και θανάτους από τον Covid 19. Οι χώρες αυτές είναι στην βασική λίστα εκείνων που “συντηρούν” σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό τουριστικό προϊόν, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη κρίση στον τουρισμό από αυτήν που αρχικώς προβλεπόταν.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δημοσιοποίησε πρόσκληση προς τους Ισραηλινούς πολίτες να έρθουν στην Ελλάδα (σχετική συζήτηση είχε και με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου), το Ισραήλ δεν συγκαταλλέγεται μεταξύ των “ασφαλών” χωρών. Ενώ οι Ρώσοι τουρίστες που ενισχύουν κατά δεκάδες χιλιάδες τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας είναι σαφές πως δεν μπορούν να φθάσουν στην χώρα μας.
Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι πως η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή σε αρκετές από τις χώρες αυτές. Στα βρετανικά σάϊτ μεσαίων και μικρών tour operators οι προκρατήσεις για διακοπές στην Ελλαδα έχουν χτυπήσει “κόκκινο”. Κάτι που ίσως σημαίνει πως Βρετανοί, Σουηδοί και κάτοικοι άλλων χωρών ίσως επιδιώξουν να έρθουν στην χώρα μας, μέσω ενδιάμεσων σταθμών.
Μέχρις ώρας οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν και κατά πόσο μπορούν αν ελεγχθούν Βρετανοί τουρίστες, για παράδειγμα, που δεν θα φθάσουν από κάποιο βρετανικό αεροδρόμιο (Χίθροου, Στάνσεντ, Λούτον, Μάντσεστερ κ.ά) αλλά ίσως ταξιδέψουν μέσω Φραγκφούρτης ή αεροδρομίου άλλης “ασφαλούς” ευρωπαϊκής χώρας.
Με το 30% τουλάχιστον των νέων κρουσμάτων να είναι “εισαγόμενα”, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στα νησιά και άλλους ηπειρωτικούς προορισμούς είναι μεγάλος.
Για τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στη χώρα ο καθηγητής κ. Σύψας είπε πρόσφατα πως δεν είναι εφικτό να κάνουμε τεστ σε όλους, οπότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επίσης, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Σημειώνεται πως το να συμπεριληφθεί το τεστ στο πακέτο διακοπών δεν το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια μάχη που την έχασε η Ελλάδα.
Για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις, είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε ο κ. Σύψας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται εφικτό. Για δε τα δωμάτια καραντίνας στα ξενοδοχεία υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις των ξενοδόχων, ενώ πολλά μικρομεσαία ξενοδοχεία δηλώνουν αδυναμία να προσλάβουν γιατρούς.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αμέσως μετά την προσγείωση της πρώτης πτήσης της TUI στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι το αποτέλεσμα “μιας τεράστιας” προσπάθειας για να ανοίξει τα φτερά του ο ελληνικός τουρισμός με προτεραιότητα την ασφάλεια. Αφού στάθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις του υπουργείου τουρισμού για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από την ασφαλή παραμονή των ταξιδωτών στην χώρα μας, όπως είπε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβήνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι σήμερα ουσισαστικά εκκίνησε η τουριστική περιόδο για την Ελλάδα. Η κα Σβήνου, αφού εστίασε στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, επεσήμανε ότι ο τουριστικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του για να υποδεχτεί και το τουριστικό ρεύμα που θα ακολουθήσει στους ελληνικούς προορισμούς.
Αλγόριθμος και bar code
Το δικό του εξάλλου μήνυμα ασφαλούς διαμονής στην Ελλάδα έστειλε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού επιδημιολογικού αλγορίθμου, θα διασφαλίσει στοχευμένους ελέγχους με τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
Τα τεστ στους ταξιδιώτες που θα φτάσουν στην Ελλάδα θα είναι πλέον στοχευμένα και όχι δειγματοληπτικά και η επιλογή των προς έλεγχο ατόμων θα γίνεται μέσω «έξυπνων» barcode με αλγόριθμο που θα μπορεί να καθορίζει τους «κόκκινους» και «πράσινους» επιβάτες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν παύει να είναι δειγματοληπτικό και να μην προσφέρει επαρκή προστασία.
Οπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών 48 ώρες πριν από το check in στη χώρα μας και στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν το barcode που τους αντιστοιχεί. Τα στοιχεία της φόρμας εντοπισμού θα «διαβάζει» το ειδικό λογισμικό. Το barcode θα περιλαμβάνει τον τόπο διαμονής του επιβάτη και τη χώρα προέλευσης, τυχόν ενδιάμεσους σταθμούς που έκανε, το κατάλυμα που θα μείνει στην Ελλάδα.
Στο ίδιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα υπάρχουν τα επιδημιολογικά φορτία ανά περιοχή, τα ξενοδοχεία καραντίνας, ο αριθμός των κλινών Covid-19 ανά νοσοκομείο και ανά περιφέρεια, οι αεροπορικές πτήσεις που φτάνουν καθώς και τα στοιχεία επιτήρησης των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα καθορίζει και τον αριθμό των τεστ που θα γίνονται ανά αεροδρόμιο. Όπως έχει γίνει γνωστό, στη Ρόδο θα γίνονται 605 τεστ, στη Σάμο 50, στα Χανιά 275 και στο Ηράκλειο 825.