Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η νέα επέλαση του κοροναϊού παγκοσμίως, με τους θανάτους λόγω COVID-19 να ξεπερνούν πλέον τις 500.000, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, που υπερβαίνουν τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τις 125.803. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Βραζιλία με 1,3 εκατομμύρια κρούσματα και 57.622 θανάτους.
H Washington Post αποκάλυψε χθες ότι μια νέα μετάλλαξη του ιού, που σχετίζεται με τις εστίες της πανδημίας σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, τον καθιστά πιο μεταδοτικό – αν και όχι πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή σημειώθηκε στο κομμάτι του γονιδιώματος, που κωδικοποιεί την εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη της αύξησης και προσδίδει στον ιό το κορονοειδές προφίλ του που του επιτρέπει να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα όπως ο ληστής σπάει μια κλειδαριά. Στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες καταγράφεται έξαρση της πανδημίας, αλλά η κατάσταση στο Τέξας, με τα ημερήσια κρούσματα να προσεγγίζουν τις 5.000, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα και στη Φλόριντα, ενώ καταγράφεται έξαρση σε πολλές βόρειες και δυτικές Πολιτείες. O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και στην εκπομπή «Face the Nation», τόνισε ότι οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των περιφερειακών αξιωματούχων και να χρησιμοποιούν μάσκα. Μάλιστα, σε εκδήλωση που παραβρέθηκε την Κυριακή σε εκκλησία στο Ντάλας, ο Πενς εμφανίστηκε φορώντας μάσκα, την οποία, ωστόσο, αφαίρεσε όταν ανέβηκε στο βήμα.
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Κίνα, όπου επιβλήθηκαν δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, σε περίπου 400.000 κατοίκους της κομητείας Ανξίν, στην επαρχία Χεμπέι, κοντά στην κινεζική πρωτεύουσα. Στην περιοχή καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον 18 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες 311 κρούσματα, που φαίνεται να συνδέονται με την υπαίθρια αγορά Σινφαντί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η αύξηση κρουσμάτων στη Βικτόρια της Αυστραλίας, που είναι η μεγαλύτερη των τριών τελευταίων μηνών. Εκατοντάδες κρούσματα επιβεβαιώνονται τις τελευταίες ημέρες και στο Ισραήλ και ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, Γιούλι Εντελστάιν, δεν απέκλεισε την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι θα αφορούν κυρίως θρησκευτικές συναθροίσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το συμπέρασμα έρευνας Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να μην αναπτύσσουμε ποτέ ανοσία στον νέο κορωνοϊό. Η μελέτη αφορούσε τεστ αντισωμάτων σε υγειονομικό προσωπικό στη Γουχάν της Κίνας, που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς COVID-19 στην αρχή της πανδημίας. Εξετάστηκαν 23.000 άτομα και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν και το 25% είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, μόλις το 4% είχε αναπτύξει αντισώματα μέχρι τον Απρίλιο. Οι ερευνητές ανάρτησαν τη μελέτη στην πλατφόρμα medRxiv.org, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογηθεί από επιτροπές ειδικών.
Πηγή: Καθημερινή