Περισσότεροι από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει στη βόρεια Μποτσουάνα σε ένα μυστηριώδες μαζικό θάνατο που περιγράφονται από επιστήμονες ως «απειλούμενη διατήρηση του είδους».
Η πρώτη αναφορά για ομαδικούς θανάτους ελεφάντων είχε γίνει στις αρχές Μαΐου κοντά στο Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο, με 169 ελέφαντες να έχουν πεθάνει μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ο αριθμός είχε υπερδιπλασιαστεί, με το 70% των θανάτων να συσσωρεύεται γύρω από τρύπες με νερό, σύμφωνα με τοπικές πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.
«Πρόκειται για μαζικό θάνατο σε επίπεδο που έχω πάρα μα πάρα πολύ καιρό να δω. Εκτός από την ξηρασία, δεν ξέρω άλλο λόγο που να μπορούσε να οδηγήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό στον θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Νίαλ Μακάν, διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό καταφύγιο National Park Rescue που βρίσκεται στην Αγγλια
Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει συλλέξει ακόμη κάποια δείγματα, οπότε δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το τι προκαλεί τους θανάτους ή εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι δύο κύριες πιθανότητες είναι η δηλητηρίαση ή ένα άγνωστο παθογόνο. Αρχικά ο άνθρακας θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία αλλά η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε.
Κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν ότι κάποιοι ελέφαντες περπατούσαν σε κύκλους, κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη νευρολογικού προβλήματος.
«Αν δει κανείς τα νεκρά θηλαστικά, θα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο χώμα, κάτι που δείχνει ότι έχουν πεθάνει πολύ γρήγορα. Άλλοι προφανώς πεθαίνουν πιο αργά, όπως αυτοί που περιπλανιούνται», δήλωσε ο Μακάν.
Αυτόπτης μάρτυρες λένε ότι είδαν μερικούς ελέφαντες να περπατούν σε κύκλους, γεγονός που αποτελεί ένδειξη νευρολογικής βλάβης. «Αν κοιτάξετε τα κουφάρια τους, μερικά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο έδαφος, δείγμα ότι πέθαναν πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε ο Μακάν.
Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. Αρκετοί ζωντανοί ελέφαντες εμφανίστηκαν αδύναμοι και εξασθενημένοι, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί, μπορεί, να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ανησυχία προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος, αφού τα μεγάλα θηλαστικά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η δηλητηρίαση με κυανιούχα – που χρησιμοποιείται συχνά από λαθροκυνηγούς στη Ζιμπάμπουε – εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μόλις η κυβέρνηση της χώρας αποφασίσει να πάρει δείγματα για να κάνει τις αναλύσεις που απαιτούνται.