“Απολύεται” από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης μετά τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό “Κρήτη TV” περί “μαξιμαλιστικών θέσεων” της Ελλάδας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και ειδικότερα όσον αφορά την επήρεια του Καστελόριζου.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε η θητεία του κ. Ροζάκη που έληξε προ ημερών δεν ανανεώνεται, κίνηση που υποδηλώνει την δυσφορία για τις απόψεις του περί συνεκμετάλευσης. Ο κ. Ροζάκης, υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη, έφερε σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συνέχιση της θητείας του θα δημιουργούσε την εντύπωση πως η κυβέρνηση είναι ανεκτική σε τέτοια σενάρια. Ωστόσο, και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Θάνος Ντόκος εξέφρασε παλαιότερα περίπου τις ίδιες απόψεις χωρίς να υπάρξει αντίδραση.
Παρέμβαση Κουμουτσάκου
«Eίναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. H νησιωτικότητά, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χρ. Ροζάκη ο οποίος δήλωσε ότι το Καστελόριζο είναι απομονωμένο και κοντά στις τουρκικές ακτές.
«Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιές
Η άποψη πως η Ελλάδα διατηρεί μαξιμαλιστικές θέσεις στα Ελληνοτουρκικά προκάλεσαν την αντίδραση των καλεσμένων στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της ΚΡΗΤΗ TV που χαρακτήρισαν κάθε αντίστοιχη προσέγγιση περισσότερο φιλοτουρκική παρά θέση που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας. To θέμα αναδεικνύει σήμερα και η εφημερίδα “Εστία”, ενώ η άποψη αυτη προβληματίζει και λόγω της συγκυρίας της κλιμάκωσης των τουρκικών αμφισβητήσεων σχετικά με την επήρρεια του Καστελόριζου αλλά και για το γεγονός πως ο καθηγητής είναι συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Ο επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών που συμβουλεύει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τα τεχνικά θέματα του διεθνούς δικαίου, άφησε να φανεί μέσα από τον καθαρά τεχνοκρατικό λόγο του, ότι τα διεθνή δικαστήρια κρίνουν στις αποφάσεις τους πολλές φορές ανεξάρτητα από τα όσα ισχύουν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσάς.
Οι απόψεις που εξέφρασε για την υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ των νησιών, τα χωρικά ύδατα την επήρεια νησιών όπως το Καστελόριζο ή η Κρήτη αλλά και το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Τουρκία, προκάλεσαν αίσθηση και οδήγησαν σε ένα ζωηρό τηλεοπτικό διάλογο.