Στις 3 μ.μ. αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις στην Επιτροπή της Βουλής, ενός νομοσχεδίου που αναβιώνει το “ιδιώνυμο” για τη συμμετοχή στη διαδήλωση και εισάγει το θεσμό του “αυτοφωράκια”. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης
Νομοσχέδιο που έχει ήδη ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων από όλα σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη ωστόσο δηλώνει αμετακίνητη από την ψήφισή ενός νομοσχεδίου που πολλοί εκτιμούν ότι θέτει ισχυρούς φραγμούς στην Δημοκρατία.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να «προλάβει» τις αντιδράσεις που γεννά η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με αυτό το ακραία αντιδημοκρατικό νομοθέτημα επιχειρεί να βάλει φρένο στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων εξαιτίας της απαξίωσης τους και της φτωχοποίησης που τους οδηγεί με δεδομένη την αποτυχία των προγραμμάτων (όπως το ΣΥΝ-εργασία) που διατυμπάνιζε για τη σωτηρία τους.
“Ιδιώνυμο” για την παρουσία στις διαδηλώσεις και “αυτοφωράκιας”
Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται “ιδιώνυμο” για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους!
Συγχρόνως, το αντιδημοκρατικό αυτό νομοσχέδιο προβλέπει την ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης (ποινική και αστική) για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή. Το μέτρο αυτό θυμίζει τον “αυτοφωράκια” διότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων θα θεωρούνται υπαίτιοι για ότι συμβεί και θα καλούνται να πληρώσουν ενώ παράλληλα θα καθίστανται έρμαιο οποιασδήποτε ομάδας θελήσει να δημιουργήσει έκτροπα.
Το νομοσχέδιο επιβάλλει περιορισμό σε περιοχές κάτι που ούτε η χούντα δεν το είχε τολμήσει να κάνει.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «χουντικής κοπής νομοσχέδιο» όπως ονομάζει και ζητά την άμεση απόσυρσή του. «Με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που έχουν κερδηθεί με τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, σε μια προσπάθεια να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της» αναφέρει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης όπως σημειώνει.
«Η κυβέρνηση εισηγείται έναν νόμο που ουσιαστικά είναι αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971. Έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη», σημείωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.
«Ασφαλώς επιδιώκουμε ευρύτερη συναίνεση. Αλλά καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση όλα έγιναν με κάποιους αποφασιστικούς πολιτικούς και ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης αποδεικνύοντας ότι η συναίνεση που ζητά η Ν.Δ. είναι μόνο αν συμφωνεί κανείς μαζί της.
Την κατηγορηματική αντίθεση του αναμένεται να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μια πολιτική διάσταση των στόχων του νομοθετήματος έδωσε ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας χθες στην Βουλή πως αποτελεί προάγγελο για σκληρά μέτρα στην οικονομία. Όπως είπε σε αυτή την προοπτική «απαντάτε με ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, αυτή είναι η απάντηση του αυταρχισμού. Ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν».
Ασάφεια και προβληματισμός στο ΚΙΝΑΛ
Παρόλο που ο Γιώργος Καμίνης είχε καταθέσει αντίστοιχη πρόταση στο παρελθόν σήμερα φαίνεται να προβληματίζεται και όπως διαφαίνεται από δηλώσεις στελεχών δεν φαίνεται να συναινεί στο νομοσχέδιο ενώ αναμένεται να καταθέσει το δικό του νομοσχέδιο.
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το ΚΚΕ
Το νομοσχέδιο όπως τονίζει το ΚΚΕ «προχωράει, όχι μόνο στην απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γενικά των συγκεντρώσεων. Και μάλιστα αναγνωρίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυθόρμητων δημόσιων συναθροίσεων μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν κι αυθαίρετα. Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση».
Για «αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων» κάνει λόγο και το ΜΕΡΑ 25 ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.