Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε on camera δήλωσή του την Τετάρτη 1/7, το χαρακτήρισε «μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού» τονίζοντας πως “η κυβέρνηση φοβάται, όλο και περισσότερο, τη φωνή της κοινωνίας”, και συμπληρώνοντας: “Ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεπέρασε τον εαυτό του!”.
Πάντως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν αρνήθηκε την ενσωμάτωση διαταγμάτων της περιόδου 1971 – 72 λέγοντας πως «έχουμε σε ισχύ χουντικά διατάγματα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μεταπολιτευτικά να τα προσαρμόσει στο Σύνταγμα του 1975». Υποστήριξε πως «είναι μια προσπάθεια δημοκρατική, γενναία και πολύ προοδευτική». Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της πρόκειται να καθορισθούν με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, με βάση το οποίο -σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη «θα βρεθεί ένας τρόπος όλα τα πράγματα να γίνονται σωστά». Συνολικά μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοθέτημα θα ενισχύσει τους εμπόρους των αστικών κέντρων επισημαίνοντας πώς μέσα στον Ιούνιο έγιναν 53 πορείες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να πιστεύει ότι το συναινετικό κλίμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (30/6/20) «ασφαλώς επιδιώκουμε ευρύτερη συναίνεση. Αλλά καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση όλα έγιναν με κάποιους αποφασιστικούς πολιτικούς και ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».
Με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων, συνδικάτων και φορέων ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 1/7, στις 15.00, να συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το σχέδιο νόμου το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων όλων των κομμάτων.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να βιάζεται να περάσει χωρίς ουσιαστικό διάλογο το νομοσχέδιο για να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις στις πολιτικές της.